גורם בכיר במערכת הביטחון התייחס למצב באיראן, ואמר כי העובדה שאין התקדמות במשא ומתן על הגרעין בין איראן לארה״ב הופך את המציאות האזורית למורכבת מאוד, ״האיראנים מחפשים כלים בתוך המערכה הזו. הם שואלים את עצמם איך הם יכולים לצאת מהמצב הזה. סביר להניח שהם גם מדברים על האפשרות של השפעה על הבחירות כדי להבין את הצד השני״.
הגורם הביטחוני הבכיר אמר כי לאחרונה היו הרבה מאוד פרשיות פתוחות - אירועים שעשויים להתפתח להתקפה על העורף הישראלי מכל מיני כיוונים ולא בהכרח מאיראן - ״היו הרבה התרעות והרבה לילות שהמערכת הייתה עסוקה בלברר את תמונת המצב ולהעלות ולהוריד התרעה. הרבה לילות של כוננויות מעובות. חיזבאללה? בהחלט נכנס לחישוב האיראני במידה ואיראן תיכנס לעימות עם ישראל״.

לפי הבכיר הביטחוני האיראנים שוקלים כל העת מה מצבה של ארה״ב ומה רמת המוכנות שלה להיכנס למערכה נגדם וזה משפיע על הערכת המצב שלהם. עוד הדגיש כי המצב באיראן במגמה שלילית וניתן לראות היטב את השפעת הסנקציות האמריקאיות.
כאמור, היקף המיכליות שיוצאות החוצה מהמפרץ דרך מצר הורמוז במגמת עלייה ולפי נתוני צה״ל מדובר בממוצע של 30-40 מכליות ביום, מספר שמשקף את הנתונים שקדמו למלחמה. במילים אחרות ההשפעה האיראנית במצר פוחתת.
עוד הצביע הגורם על כך שבימים האחרונים הריאל האיראני שבר שיא חדש, כשכמעט 2.5 מיליון ריאל שווה ערך לדולר אחד. יחד עם זאת הבהיר כי לא מדובר עדיין במצב של היפר אינפלציה. הגורם שיקף את המצב באמצעות כתבה ביקורתית בעיתון מזוהה משטר איראני ששיקף את מחירי הביצים באיראן ביחס למשכורת הממוצעת ברחוב, והוסיף כי כיום עלות המחייה באיראן היא ״בלתי נסבלת״.

מתווסף לכך המצור האווירי האמריקאי על איראן שהחל השבוע ויש בו מרכיבים משפילים בנוסף לסנקציות כי הוא מונע אפילו ביקורי משפחות במדינות שכנות, לכן האיראנים מיהרו לפנות למדינות שכנות שיחזירו את הטיסות האזרחיות, ובנתיים רק עיראק הסכימה - לעומת אזרבייג׳אן מולה אין טיסות.
לפי הערכות במערכת הביטחון, האיראנים מתלבטים כיצד להגיב למצב, מה יש להם בארגז הכלים ומה תהיה התגובה ולראייה הם מנסים לפגוע בכלי שיט במצרי הורמוז ולא מצליחים.
במערכת הביטחון מעריכים כי ארגז הכלים של האיראנים הצטמצם מאוד בגלל הסגר האווירי וזה מצטרף לניסיונות שלהם לבצע פיגועים בחו״ל ללא הצלחה. עוד מעריכים כי אם האיראנים לא ינסו לפרוץ את המצור במהלך צבאי יזום או להגיע להבנות עם ארה״ב הם יאלצו להתמודד עם הבעיות הפנימיות באיראן עקב סנקציות. לכן, בצה״ל נערכים לאפשרות של מהלך יזום שייצא משליטה, כמו פגיעת טיל שיוט בספינה אמריקאית עם הרוגים - מצב בו לא יהיה ברור כיצד ארה״ב תגיב.
כמו כן, מעריכים במערכת הביטחון כי אם האיראנים יבינו שהם הולכים להיתקף או שהמשטר צובר נקודות שליליות במתח מול ארה״ב יכול מאוד להיות שהם יבצעו שיגורים לעבר נכסים אמריקאים בירדן או בישראל. גורם בכיר אמר כי האיראנים מבינים היטב מה המחיר לכך ולכן הם לא תקפו את ישראל.