logo

עכשיו זה רשמי: ארה"ב וערב הסעודית חתמו על הסכם הגרעין האזרחי

110

"הסכמים אלה משקפים את המחויבות לחיזוק יחסי המסחר בין ארה"ב לסעודיה", אמר מזכיר האנרגיה של ארה"ב, כריס רייט. יחד עם שר האנרגיה הסעודי, הנסיך עבד אל-עזיז בן סלמאן, חתמו השניים על הסכם שיתוף פעולה גרעיני בדרכי שלום, לצד הסכם הגנה דו-צדדי נלווה

עידן קוולר
עידן קוולרעודכן לאחרונה 22/07/2026 - 23:51
נשיא ארה"ב דולנד טראמפ נוחת בערב הסעודית, 13 במאי 2025צילום: ואס

מזכיר האנרגיה של ארה"ב, כריס רייט, ושר האנרגיה הסעודי, הנסיך עבד אל-עזיז בן סלמאן, חתמו הערב (רביעי) על הסכם שיתוף פעולה גרעיני בדרכי שלום, המכונה בדרך כלל הסכם 123, לצד הסכם הגנה דו-צדדי נלווה. יחד, שני הסכמים אלה מניחים את היסודות המשפטיים לשותפות בת עשרות שנים, בשווי מיליארדי דולרים, המקדמת מספר יעדים כלכליים ואסטרטגיים בעלי עדיפות, כולל אי-הפצת נשק גרעיני.

"הסכמים אלה משקפים את המחויבות המשותפת של שתי מדינותינו לחיזוק יחסי המסחר בין ארה"ב לסעודיה, תוך יצירת שגשוג בבית וביטחון לבנות בריתנו בחו"ל", אמר רייט. "היו סמוכים ובטוחים, הסכמים אלה עומדים בסטנדרטים הגבוהים ביותר של בטיחות גרעינית ואי-הפצת נשק גרעיני, תוך הסתמכות על הטכנולוגיה והמדענים הגרעיניים הטובים בעולם, שתוכננו כאן בארצות הברית. הודות לנשיא טראמפ, הרנסנס הגרעיני האמריקאי בעיצומו ותספק יתרונות ארוכי טווח לעם האמריקאי והסעודי", הוסיף.

מוחמד בן סלאמן מקבל את פניו של נשיא ארה"ב דולנד טראמפ, ערב הסעודית, 13 במאי 2025
"ההסכמים משקפים את חיזוק יחסי המסחר בין ארה"ב לסעודיה,. טראמפ ומוחמד בן סלמאן צילום: רויטרס

לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל" שפורסם מוקדם יותר היום אודות החתימה, ההסכם, ששוויו מוערך בעשרות מיליארדי דולרים, יעניק לחברות אמריקניות תפקיד מרכזי בפיתוח תשתיות הגרעין של הממלכה וידחוק מתחרות זרות.

סעיף מרכזי בהסכם קובע כי חברות אמריקניות יבנו מתקן להעשרת אורניום בשטח סעודיה, אם מחקר משותף של שתי המדינות יקבע כי הדבר מוצדק. בממשל טראמפ טוענים כי מעורבות אמריקנית ישירה תאפשר פיקוח הדוק על תוכנית הגרעין הסעודית ותסייע למנוע שימוש צבאי בה.

עוד באותו נושא: