logo

נשיא איראן: "הדלת לדיפלומטיה עם ארה"ב פתוחה - נגן על זכויות עמנו"

3

ברקע התקיפות של ישראל וארה"ב על מתקני הגרעין באיראן, הנשיא מסעוד פזשכיאן מאותת על נכונות הרפובליקה האסלאמית לשוב לשולחן המו"מ, אך מדגיש: "נשתמש בכל הכלים הפוליטיים למניעת מלחמה - מבלי לוותר על זכויותינו"

יואב שוסטר
יואב שוסטרעודכן לאחרונה 15/07/2025 - 12:22
הטלוויזיה האיראנית העניקה הצצה בלעדית למתקני הגרעין במדינה 18.1.16צילום: ספק 500

נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, הצהיר כי ממשלתו פתוחה לקיים דיאלוג עם ארה"ב ומחוייבת לנתיב הדיפלומטי, תוך שהוא מביע תקווה לחידוש שיחות הגרעין שהוקפאו לאחר התקיפות הישראליות והאמריקניות על מתקני הגרעין באיראן. לדברי הנשיא פזשכיאן, טהראן תעשה כל שביכולתה למנוע הידרדרות לעימות צבאי נוסף, אך לא תוותר על "הזכויות הטבעיות של העם האיראני".

"הדרך ברורה - הממשלה לא תחסוך מאמצים בפתיחת דלתות דיפלומטיות ובהרחבת האופק המדיני", אמר הנשיא בהצהרה שפורסמה באתר הרשמי של לשכת הנשיאות. במסר שכוון לאיראנים בגולה, הבהיר פזשכיאן כי איראן עדיין מאמינה בפתרון שיושג בדרכי שלום, ותפעל לכך תוך גיוס מלוא המשאבים הפוליטיים והדיפלומטיים להשגת מטרה זו.

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן
28 ביולי 2024
נשיא איראן מסעוד פזשכיאן 28 ביולי 2024 צילום: עיבוד תמונה, צילום: Majid Saeedi/Getty Images

הסיכויים לחידוש השיחות בקרוב קלושים מאוד בעקבות 12 ימי הלחימה עם איראן. למרות הנזק המשמעותי למתקני הגרעין באיראן, גם היום אין ודאות באשר להיקף ההרס, על אף הטענה האמריקנית להשמדה מוחלטת של התשתית הגרעינית. איראן מצידה הצהירה כי תמשיך במאמצים להעשיר אורניום ולפתח צנטריפוגות מתקדמות.

בראיון שהעניק פזשכיאן בשבוע שעבר לטאקר קרלסון, אמר נשיא איראן כי ניתן לפתור את המתיחות מול ארצות הברית באמצעות שיחות, אך הדגיש כי חוסר האמון בין הצדדים נותר בעינו. "כשניסינו לנהל מו"מ בתום לב, על פי בקשת ארה"ב - נתניהו הפציץ. ישראל חיבלה בדיפלומטיה והרגה את הסיכוי לשלום", טען פזשכיאן.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בחדר המצב בבית הלבן במהלך תקיפת ארה"ב באיראן, 22 ביוני 2025
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בחדר המצב בבית הלבן במהלך תקיפת ארה"ב באיראן, 22 ביוני 2025 צילום: אתר רשמי, הבית הלבן

איראן דחתה את הדרישה האמריקנית לעצירה מוחלטת של העשרת האורניום לחלוטין, וקוראת להסרת הסנקציות ולפיצויים על הנזקים שנגרמו במתקפות האחרונות.

עד כה לא נקבע מועד לחידוש השיחות, בעוד צבא איראן מזהיר מפני תקיפות נוספות. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, אמר בפגישה האחרונה שקיים עם ראש הממשלה נתניהו בוושינגטון כי "האיראנים רוצים לדבר ולהגיע להסכמות - הם במצב שונה לגמרי ממה שהיו לפני שבועיים" אמר טראמפ.

עוד באותו נושא: