logo

מפגן כוח של האופוזיציה: אלפים בהפגנה נגד פוטין במוסקבה

7

המשתתפים בהפגנה לזכרו של מנהיג האופוזיציה בוריס נמצוב, שנורה למוות מחוץ לקרמלין לפני שנתיים, נושאים שלטים ועליהם ציטוטים שלו, ובהם - "אם יש פוטין, אין רוסיה". במקביל, שוחרר מהכלא פעיל אופוזיציה שטען כי עבר עינויים

סוכנויות הידיעות26/02/2017 - 14:56
אלפים נכחו בהפגנה נגד פוטין במוסקבה לזכרו של מנהיג האופוזיציה שנרצחצילום: מערכת וואלה

אלפי בני אדם משתתפים היום (ראשון) בצעדה ברחובות מוסקבה לציון שנתיים מאז שמנהיג האופוזיציה בוריס נמצוב נורה למוות מחוץ לקרמלין. נמצוב היה מבקר חריף של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. מותו ב-27 בפברואר 2015, שנדמה כהתנקשות מכוונת מלמעלה, הציתה כעס ציבורי וחשש בקרב האופוזיציה.

הצעדה היום צפויה להיות מפגן הכוח הגדול ביותר של האופוזיציה מאז הפגנת הזיכרון שנערכה בשנה שעברה. ההפגנה במוסקבה אושרה על ידי הרשויות, ולפי הערכות המארגנים הגיעו אליה כ-15 אלף בני אדם, המוקפים בידי כוחות משטרה גדולים. המשתתפים בעצרת נשאו שלטים ועליהם ציטוטים של נמצוב, בהם "רוסיה תהיה חופשית", "אם יש פוטין, אין רוסיה", ו"ההזדמנות היחידה שלנו היה היציאה לרחובות". הפגנות דומות לזכר נמצוב צפויות להיערך בערים נוספות ברוסיה, בהן סנט פטרסבורג ועיר מולדתו, ניז'ני נובגורוד.

ההתנקשות בנמצוב, ששימש בעבר סגן ראש הממשלה, הפכה אותו לאישיות הבכירה ביותר המתנגדת לפוטין שחוסלה בתקופת שלטונו. חמישה גברים צ'צ'נים מצפון הקווקז עדיין עומדים למשפט בגין רציחתו, אך אלה שהזמינו את ההתנקשות מעולם לא הועמדו לדין. "באנו לכאן כדי לחלוק כבוד לכנות ולאומץ של נמצוב", העידה בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית גלינה זולינה, פנסיונרית שהגיעה להפגנה. "אנחנו רוצים להראות לרשויות שלא שכחנו".

הפגנה במוסקבה במלאות שנתיים לרצח של בוריס נמצוב, 26 בפברואר 2017
ההפגנה במוסקבה צילום: מערכת וואלה, אנה מילוטין
הפגנה במוסקבה במלאות שנתיים לרצח של בוריס נמצוב, 26 בפברואר 2017
לזכר נמצוב צילום: מערכת וואלה, אנה מילוטין

בתוך כך, היום שוחרר מהכלא פעיל האופוזיציה אידאר דאדין, שהיה הראשון ברוסיה שהורשע על בסיס חוקים חדשים המגבילים את הזכות להפגין. בית המשפט קבע כי יש לבטל את האישומים נגדו ושיש לו זכות לעבור טיפול רפואי. דאדין בן ה-34 נשלח לשלוש שנות מאסר - שהופחתו לשנתיים וחצי לאחר ערעורו בדצמבר 2015 - אחרי שערך הפגנות יחיד נגד הקרמלין.

הפסיקה התקבלה לאחר שבית המשפט החוקתי הורה ב-10 בפברואר לבחון מחדש את הרשעתו של הפעיל, בטענה כי החוק שמגביל סוגים שונים של הפגנות צריך להיות מיושם בצורה מידתית יותר. החוק התקבל ב-2014 בעקבות מחאות המוניות נגד הנשיא ולדימיר פוטין, ולפיו אין להפגין יותר מפעמיים בתוך 180 ימים. בנובמבר האחרון טען דאדין כי הוא עבר עינויים בכלא בצפון-מערב רוסיה. הגורמים במתקן דחו את הטענות, אבל פעיל האופוזיציה הועבר בסופו של דבר לכלא אחר.

הפגנה במוסקבה במלאות שנתיים לרצח של בוריס נמצוב, 26 בפברואר 2017
הפגנה במוסקבה במלאות שנתיים לרצח של בוריס נמצוב, 26 בפברואר 2017 צילום: מערכת וואלה, אנה מילוטין
בוריס נמצוב מאי 2013
בוריס נמצוב צילום: AP
עוד באותו נושא: