אירועי הזיכרון לציון 31 שנים לרצח ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין נפתחו אמש (רביעי) בעצרת הנוער הממלכתית במרכז יצחק רבין בתל אביב, תחת הכותרת "בעת מחלוקת - מתווכחים באחריות". בעצרת השתתפו שר החינוך יואב קיש, מנכ"ל המשרד מאיר שמעוני, מנהל מינהל חברה ונוער, משפחת רבין ונציגי מנהיגויות תלמידים ונוער. יום הזיכרון במערכת החינוך יצויין היום, ובמרכז הפעילויות תעמוד השאלה כיצד לנהל מחלוקות תוך שמירה על שיח מכבד, גבולות הסובלנות והמרחב הדמוקרטי המשותף.
בהנחיות שהעביר משרד החינוך לבתי הספר ניתנה התייחסות מיוחדת לציון יום הזיכרון בתקופת בחירות, לנוכח החשש שהמחלוקות הפוליטיות והשיח הציבורי יחלחלו לכיתות. בחוזר המנכ"ל הודגש כי תלמידים עשויים להביא עמם עמדות שאליהן נחשפו בבית, בתקשורת וברשתות החברתיות, וכי דיונים בנושאים אלה עלולים לעורר רגשות עזים ואף להוביל להתבטאויות החורגות מגבולות השיח הדמוקרטי.

מטרת התוכנית היא לטפח את היכולת לשאת אי-הסכמה
בחוזר המנכ"ל לקראת יום הזיכרון נכתב: "שיח כיתתי עלול לעורר רגשות עזים ואף להוביל לביטויים החורגים מגבולותיו של שיח דמוקרטי ראוי. אחת ממשימותיה המרכזיות של מערכת החינוך, בפרט בעת הזו, היא לחזק את האמון הבין-אישי והחברתי ולהעניק לתלמידות ולתלמידים כלים להקשבה, לחשיבה ביקורתית, לראיית נקודות מבט שונות ולניהול אחראי ומכבד של מחלוקות. חברה משותפת אינה חברה שאין בה מחלוקות אלא חברה היודעת לנהל אותן בלי לפרק את המשותף".
הערכה החינוכית שהוכנה לציון יום הזיכרון ה-31 מתמקדת בשאלה "כיצד ראוי לנהוג בעת מחלוקת". מטרתה להקנות לתלמידים כלים להתמודדות עם חילוקי דעות, לעודד הבעת עמדות מתוך כבוד ואחריות ולהדגיש את חשיבות השמירה על כללי השיח הדמוקרטי.
"מטרתה לטפח את היכולת לשאת אי-הסכמה, לנסח כללים מוסכמים להבעת עמדה מתוך אחריות וכבוד, ולהדגיש את החשיבות שבשמירה על גבולות השיח ועל המרחב הדמוקרטי המשותף", נכתב בחוזר.

חובת השתתפות לכלל התלמידים
במהלך יום הזיכרון יתקיימו בבתי הספר שיעורי חינוך ופעילויות ייעודיות, שבהם מחויבים להשתתף כלל התלמידים. משרד החינוך ממליץ לקיים גם טקסים בית-ספריים, ומדגיש כי בכל מוסדות החינוך יש לעסוק בשני הנושאים הקבועים בחוק: דמותו ופועלו של רבין, וחשיבות הדמוקרטיה בישראל לצד הסכנות הנשקפות לחברה ולמדינה כתוצאה מאלימות. בהנחיות הובהר כי אין להסתפק בעיסוק באחד הנושאים בלבד.
בבתי הספר המשתייכים לחינוך הממלכתי-דתי ולמחוז החרדי ניתן לשלב בפעילויות גם אמירת תהילים ולימוד משניות. התכנים החינוכיים יותאמו לאופיו ולמאפייניו של כל מוסד. בהנחיות הוזכרה גם הוראת החוק שלפיה דגלי המדינה במוסדות הממלכתיים ובמחנות צה"ל יורדו לחצי התורן.

מעגלי שיח ומפגשים בין קבוצות בחברה הישראלית
לצד הפעילויות בכיתות, משרד החינוך ממליץ לשלב את מנהיגויות התלמידים בהובלת מעגלי שיח ולקיים מפגשים בין קבוצות שונות בחברה הישראלית. הדיונים יתמקדו באחריות ובמעורבות אזרחית, בשלטון החוק, בחופש הביטוי, בפלורליזם ובגבולות הסובלנות. דגש נוסף יינתן ליישוב מחלוקות בדרכי שלום, לחיזוק האמון ההדדי ולעידוד שיתוף פעולה.
גם במסגרות החינוך הבלתי פורמלי מוצע לקיים פעילויות באמצעות אגפי הנוער ובשיתוף ארגוני החברה האזרחית. נוסף על כך, כמדי שנה, תתקיים "האספה הישראלית" בהובלת תנועות הנוער, שבמסגרתה ייערכו מפגשים ומעגלי שיח משותפים בין חניכי התנועות השונות.