logo

היועמ"שית לבג"ץ: מספר המשתמטים עלה ל-110 אלף; יש לשלול הטבות כלכליות

115

היועצת המשפטית לממשלה עדכנה את בג"ץ כי 110 אלף חייבי גיוס מפרים את החוק. לדבריה, המדינה אינה ממצה את כלי האכיפה, ולכן הציעה שבית המשפט ישקול הוראות נוספות לשלילת הטבות כלכליות ממשתמטים

אבי סולומון
אבי סולומון21/10/2026 - 20:09
יועמ"שית הכנסת, עו"ד שגית אפיק, בדיון על חוק יסוד: לימוד התורהצילום: כנסת ישראל

היועצת המשפטית לממשלה עדכנה היום (רביעי) את בג"ץ כי היקף ההשתמטות משירות בצה"ל עומד על כ-110 אלף חייבי גיוס המפרים את החוק. בעדכון שהוגש לבית המשפט ציינה היועמ"שית כי המדינה אינה ממצה את כלי האכיפה העומדים לרשותה לצורך התמודדות עם התופעה.

על רקע הנתונים, הציעה היועצת המשפטית לממשלה כי בג"ץ ישקול מתן הוראות אופרטיביות נוספות,שיאפשרו לשלול הטבות כלכליות ממי שאינם מתגייסים בניגוד לחוק.

לפי עמדת היועמ"שית, הצעדים נדרשים כחלק מהמאבק בתופעת ההשתמטות רחבת ההיקף, לנוכח הפער בין מספר חייבי הגיוס המפרים את החוק לבין השימוש באמצעי האכיפה הקיימים.

יועמ"שית גלי בהרב מיארה, דיון בקשתה של טלי גוטליב לקביעת חסינות בפני דין פלילי, ועדת הכנסת, 9 ביוני 2026
יועמ"שית גלי בהרב מיארה, דיון בקשתה של טלי גוטליב לקביעת חסינות בפני דין פלילי, ועדת הכנסת, 9 ביוני 2026 צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

העדכון לבג"ץ מגיע על רקע המחלוקת המתמשכת סביב אכיפת חובת הגיוס על בני הישיבות החרדים. בחודש יוני קבעה היועצת המשפטית לממשלה כי יש לשלול הטבות מס ממוסדות שבהם לומדים חייבי גיוס שאינם מתייצבים לשירות, והדגישה את חובת המדינה לאכוף את חוק הגיוס באופן שוויוני ואחיד.

ההחלטה עוררה התנגדות חריפה במפלגות החרדיות, ויו"ר ש"ס אריה דרעי הזהיר כי הטלת סנקציות על לומדי התורה עלולה להוביל לקרע עמוק מול הרשויות.

באפריל האחרון הורה בג"ץ לממשלה לקדם צעדים כלכליים נגד חייבי גיוס שאינם מתייצבים לשירות, ובהם בחינת שלילת הנחות ברכישת דירה, סבסוד מעונות יום וצהרונים והנחות בארנונה ובתחבורה הציבורית.

ואולם, כמעט חצי שנה לאחר ההחלטה, הממשלה טרם הכריעה בעניין שלילת ההנחות בארנונה ובתחבורה הציבורית, אף שהגורמים המקצועיים קבעו כי אין מניעה לעשות זאת. במקביל, רשות המסים החלה לפעול לשלילת הטבות מס מישיבות ומעמותות שבהן לומדים חייבי גיוס שלא הסדירו את מעמדם.

עוד באותו נושא: