logo

25 שנים אחרי אסון התאומים: זוהתה קורבן נוספת מפיגועי 11 בספטמבר

71

25 שנים לאחר מתקפת הטרור, הרשויות בניו יורק זיהו אישה שנספתה באסון באמצעות שילוב של בדיקות DNA ומחקר גנאלוגי. שמה לא פורסם לבקשת משפחתה. נכון להיום, כ-40% מהקורבנות טרם זוהו

רעות גולדמן
רעות גולדמן15/10/2026 - 17:00
אסון התאומים, קרדיט: רויטרסצילום: מעריב

הרשויות בניו יורק הצליחו לזהות קורבן נוספת שנהרגה באסון התאומים, באמצעות טכנולוגיה חדשה המשלבת בדיקות DNA עם מחקר גנאלוגי. לפי הודעת משרד הבוחן הרפואי של ניו יורק שפורסמה היום (חמישי), מדובר באישה בוגרת שזהותה נותרה בגדר תעלומה מאז הפיגועים ב-2001. שמה של האישה לא פורסם, לבקשת בני משפחתה.

מדובר בקורבן השנייה של פיגועי 11 בספטמבר שזוהתה באמצעות השיטה החדשה, המכונה גנאלוגיה גנטית פורנזית. הטכנולוגיה מאפשרת לחוקרים לשלב בין ניתוח דגימות DNA לבין מחקר של עצי משפחה, במטרה לזהות בני אדם שזהותם אינה ידועה. השיטה כבר סייעה למשטרה לפענח תיקי חקירה ישנים שנותרו ללא פתרון במשך שנים, ולאחרונה החלו הרשויות בניו יורק להשתמש בה גם לצורך זיהוי קורבנות אסון התאומים. באוגוסט האחרון זוהתה באמצעותה קורבן נוספת.

למרות ההתקדמות הטכנולוגית, מלאכת זיהוי הקורבנות עדיין רחוקה מסיום. מתוך 2,753 בני האדם שנהרגו בפיגועי 11 בספטמבר, זוהו עד כה באופן רשמי 1,655 קורבנות בלבד. משמעות הדבר היא שכ-40% מההרוגים עדיין לא זוהו, גם 25 שנים לאחר מתקפת הטרור.

מרכז הסחר העולמי, אסון מתקפות 9/11, 11 בספטמבר 2001
מרכז הסחר העולמי, אסון מתקפות 9/11, 11 בספטמבר 2001 צילום: GettyImages

רק בחודש שעבר צוינו 25 שנים לאסון התאומים, שבו נהרגו כמעט 3,000 בני אדם במתקפת הטרור של אל-קאעידה ב-11 בספטמבר 2001. אף שחלפו יותר משני עשורים, הרשויות בניו יורק ממשיכות במאמצים לאתר ולזהות את שרידי הקורבנות. לאורך השנים נמצאו בהריסות מרכז הסחר העולמי אלפי שרידים, שחלקם נותרו ללא זיהוי בשל מצבם. באחד ממבצעי הסריקה אף התגלו 72 חלקי עצמות בתוך שתי משאיות שהכילו הריסות מהאתר, לאחר שלא נבדקו במשך שנים.

לצד המאמצים המתמשכים לזיהוי הקורבנות, יום השנה ה-25 לפיגועים עורר גם מחלוקת פוליטית בניו יורק. בחודש יולי האחרון פתחו בני משפחות של נספים בקמפיין הקורא למנוע מראש העיר, זוהרן ממדאני, להשתתף בטקס הזיכרון באתר גראונד זירו. לטענת יוזמי העצומה, התבטאויותיו וקשריו עם גורמים שלדבריהם הקלו ראש בטרור האיסלאמי הופכים את נוכחותו בטקס לפוגענית כלפי משפחות הקורבנות.

העצומה צברה בתוך מעט יותר משבוע למעלה מ-1,100 חתימות, בהן לפחות 300 של בני משפחות הקורבנות. ג'ובאני גלנטה, שאשתו גרייס קתרין גלנטה נרצחה בפיגועים, אמר אז לניו יורק פוסט: "היום הזה קדוש עבורנו. הוא אינו פוליטי ואינו במה עבור מי שמזוהים עם עמדות כאלה".

זוהראן ממדאני
זוהראן ממדאני צילום: רויטרס

רבע מאה לאחר הפיגועים, הזיכרון הציבורי של מתקפת הטרור ממשיך לעצב את החברה האמריקנית, גם בקרב דור שלא חווה אותה. כעשירית מהמבוגרים בארצות הברית כלל לא היו בחיים ב-11 בספטמבר 2001, ורוב בני ה-18 עד 24 נחשפו לראשונה לאירועים במסגרת לימודיהם בבית הספר.

במקביל, סקר של מכון פיו העלה כי 51% מהאמריקנים סבורים שהאסלאם מעודד אלימות יותר מדתות אחרות, לעומת 25% בשנת 2002.

עוד באותו נושא: