סין תקפה היום (שבת) בחריפות את נשיא טייוואן, לאי צ'ינג-טה, בעקבות נאומו לרגל היום הלאומי של האי, שבו הצהיר כי טייוואן לא תוותר על חירותה למרות הלחץ הגובר מצד בייג'ינג. חילופי ההאשמות מגיעים על רקע המתיחות בין הצדדים, ולאחר שארצות הברית גינתה את הפעילות הימית הסינית סמוך לחופי טייוואן והזהירה כי היא מערערת את היציבות באזור.
בייג'ינג: "יש רק סין אחת בעולם"
המשרד לענייני טייוואן של סין האשים את לאי כי הוא "מתעלם מהעובדות, מעוות את האמת, מטעה את הציבור וחושף מניעים נסתרים". בהודעת המשרד נטען כי הנשיא "דבק בעקשנות בתפיסה הבדלנית של עצמאות טייוואן" ומפריז בתיאור האיום מצד סין. "יש רק סין אחת בעולם, וטייוואן היא חלק מסין. זהו המצב הקיים האמיתי במצר טייוואן", נמסר. עוד הדגישו בבייג'ינג כי עתיד האי "יכול וחייב להיקבע במשותף על ידי העם הסיני כולו, כולל בני ארצנו בטייוואן".
בנאומו הדגיש לאי כי טייוואן מעוניינת בשלום, אך לא תיכנע ללחצים הסיניים. "טייוואן מוקירה את השלום, אך לא נוותר על חירותנו", אמר הנשיא. לדבריו, חיזוק יכולות ההגנה של האי אינו בגדר פרובוקציה, אלא צעד שנועד להרתיע מפני עימות ולאפשר הידברות עם סין מעמדת שוויון.

מטוסים וספינות סביב האי: המתיחות הצבאית נמשכת
במקביל, משרד ההגנה של טייוואן דיווח כי ביממה האחרונה זוהו סביב האי 21 גיחות של מטוסים צבאיים סיניים, שבע ספינות של חיל הים הסיני ושני כלי שיט ממשלתיים נוספים. לפי ההודעה, 13 מהגיחות חצו את קו האמצע של מצר טייוואן ונכנסו לאזור הזיהוי האווירי של האי.
המתיחות גברה גם בעקבות תחקיר שפרסמה סוכנות הידיעות רויטרס ביום חמישי, ולפיו סירת דיג סינית המשמשת את המיליציה הימית של סין אותרה באמצע אוגוסט מול החוף המזרחי של טייוואן, במרחק של יותר מ-55 קילומטרים מחופי חואליין. הסירה זוהתה באזור שבו פעלו גם ספינת משמר חופים וספינת מחקר סיניות. גורמים בטייוואן טענו כי פעילותה הייתה מתואמת עם תרגילי הטרדה סיניים, אולם החברה שתיעדה את כלי השיט הבהירה כי לא ניתן לקבוע על סמך המעקב היחיד אם פעלו בתיאום.
בעקבות החשיפה גינתה ארצות הברית את הפעילות הימית הסינית ממזרח לטייוואן, והגדירה אותה "מערערת יציבות באופן חמור". בטייוואן חוששים כי הפעילות הסינית באזור נועדה לתרגל הטלת מצור ימי על האי במקרה של עימות. החוף המזרחי נחשב חיוני להעברת אספקה וסיוע מבעלות בריתה של טייוואן בזמן מלחמה.

סין רואה בטייוואן חלק משטחה, אף שמעולם לא שלטה באי, ואינה שוללת שימוש בכוח כדי להשתלט עליו. מנגד, ממשלת טייוואן דוחה את טענות הריבונות של בייג'ינג ומתעקשת כי רק תושבי האי רשאים לקבוע את עתידם.