logo

בן לאם סורית, החזיק ב״חומרים קיצוניים״: שמו של טייס המשנה נחשף

2669

טייס המשנה העומאני הומאם אל-המאמי הורחק מתפקיד טיסה בעומאן לאחר שנמצאו ברשותו חומרים קיצוניים, אך התקבל לפליי דובאי. בחקירתו מסר כי התכוון לרסק את המטוס בישראל

עמית אביטן
רעות גולדמן
עמית אביטן,רעות גולדמן02/10/2026 - 23:11
תיעוד הנחיתה של מטוס פליי דובאי בנתב"גצילום: רש"ת

פרטים חדשים נחשפו הבוקר (שבת) על חקירת טייס המשנה החשוד בתקיפת הקברניט בטיסת פליי דובאי, שהייתה בדרכה לתל אביב. לפי הוול סטריט ג׳ורנל ומקורות שצוטטו בכלי תקשורת בסעודיה, שמו של טייס המשנה העומאני הוא הומאם אל-המאמי. התובע הכללי של איחוד האמירויות, ד״ר חמד סיף א־שאמסי, אישר לסוכנות הידיעות רויטרס כי מחקירת האירוע עלה כי אל-המאמי תכנן לבצע פעולת טרור.

הוא הסביר כי טייס המשנה החל להוציא לפועל את תוכניתו במהלך הטיסה, כאשר תקף את קברניט המטוס בתוך תא הטייס באמצעות גרזן חירום וניסה להשתלט על אמצעי השליטה במטוס. התובע הכללי הדגיש כי החקירה נמשכת כדי לחשוף את כלל נסיבות האירוע, מניעיו והקשרים הקשורים אליו, לצד השלמת הבדיקות הטכניות ובחינת הראיות הפיזיות והדיגיטליות. התוצאות הסופיות יפורסמו מיד עם השלמת ההליכים הנדרשים.

ברשת CNN חקרו את פרופיל הלינקדאין של טייס המשנה חמאם אל המאמי ומצאו שני פוסטים יחידים שפורסמו בזה אחר זה, ביום רביעי - 9 שעות לאחר האירוע. ככל הנראה הפוסטים תוזמנו מראש.

הפוסט הראשון כלל סדרת קטעי וידאו שצולמו מתוך תאי הטייס של מטוסי בואינג 737 MAX. באחד הקטעים, שצולם בנמל התעופה הבינלאומי של דובאי, האדם שמצלם מבצע זום לעבר מטוס השייך לחברת התעופה הישראלית אל על. בסרטון הופיע על מסך תא הטייס מספר הטיסה OMA624 והתאריך 11 באוקטובר 2023. מספר הטיסה תואם לטיסה שבדרך כלל פועלת בקו מדובאי למוסקט, והתאריך תואם לתקופה שבה עבד ב-Oman Air. בקטעים נוספים בסרטון נראים מטוסים נוספים של אל על, וכן מטוס אחד של ארקיע.

הסרטון מסתיים בתמונה של איימן א-זוואהירי, שהנהיג את אל-קאעידה לאחר מותו של אוסאמה בן לאדן, ובתמונה של הומאם ח’ליל אל-בלוואי, שהרג תשעה בני אדם, בהם שבעה קציני ועובדי CIA אמריקנים, בפיגוע התאבדות ב-2009.

הפוסט השני כלל תמונה שנוצרה באמצעות בינה מלאכותית, ובה שלושת האתרים הקדושים ביותר לאסלאם - במכה, במדינה ובירושלים מחוברים באמצעות שביל אור. ברקע נשמע שיר מתריס, שעסק בסירוב להשפלה, באי-פחד מהמוות ובהגנה על הכבוד.

טייס המשנה העומאני הוא הומאם אל-המאמי

בפרופילים שלו ברשתות החברתיות כתב שלמד ב-Buckinghamshire New University באנגליה. מקור באוניברסיטה אישר ל-CNN כי אדם בשם זה השלים מסלול לימודים מרחוק בן שלוש שנים, וסיים בשנת 2023 עם תואר בניהול תעופה.

היו פוסטים נוספים שנמחקו. בפברואר 2022 כתב אל המאמי על הקשיים שבהם נתקלה אמו בניסיון למצוא עבורו אישה שתסכים לתנאיו: שתלבש ניקאב, כיסוי פנים, ותפסיק לעבוד לאחר הנישואים. “כולן סירבו. ואז אמא שלי אמרה להן, ‘הבן שלי טייס’, ופתאום כולן הסכימו”, נכתב. בפוסטים נוספים הוא תקף מקומות עבודה מעורבים לנשים ולגברים, וטען כי הם משפיעים לרעה על נשים. “כמה בנות מכובדות ודתיות נהרסו בסביבות עבודה מעורבות ונוצלו?”, נכתב בפוסט מינואר 2022.

לפי מקורות ששוחחו עם CNN, אל-המאמי הוא אזרח עומאני שנולד באיחוד האמירויות לאב עומאני ולאם סורית, וחי במשך כמה שנים באמירויות. גורם ישראלי אישר לרשת את זהותו. לפי הדיווח, עוד לפני שהגיע לפליי דובאי עבד החשוד גם בחברת התעופה המרוקאית רויאל אייר מרוק. לצד זאת, חברת התעופה הלאומית של מרוקו, רויאל אייר מרוק, מסרה לסוכנות הידיעות AP כי המאם אל-המאמי לא הועסק בחברה כטייס, בניגוד לרושם שעלה מעמוד הלינקדאין שלו. לפי החברה, אל-המאמי השלים בשנת 2025 תקופת הכשרה תיאורטית שנמשכה שלושה חודשים, כחלק מתהליך המיון לקראת העסקה, אך בסיום ההליך מועמדותו נדחתה והוא לא התקבל לעבודה.

פרטים נוספים שנחשפו ברשת ABC מעידים כי החששות בנוגע לטייס התעוררו כבר בשנת 2024. גורמי מודיעין ואכיפת חוק בכירים אמרו לרשת כי בזמן שעבד כטייס משנה מתלמד בעומאן אייר נמצאו ברשותו חומרים קיצוניים. בעקבות זאת הוא לא הורשה להמשיך בתפקיד טיסה, אך נשאר בחברה ועבר לתפקיד מנהלי בלבד.

למעשה, שתי חברות תעופה - עומאן אייר ורויאל אייר מרוק - דחו את המאמי ולא קיבלו אותו לשורותיהן. ובכל זאת, פליי דובאי קיבלה אותו - וגם שיבצה אותו בקו לישראל. גורם ישראלי אמר ל-CNN כי הוא הועסק בפליי דובאי במשך שמונה חודשים בלבד לפני האירוע.

הדברים מצטרפים לדיווח ב-CNN, שלפיו מקור דיפלומטי אזורי הבקיא בפרטים מסר כי בשנה שעברה הוצא החשוד ממסלול ההכשרה בחברת התעופה הלאומית של עומאן בשל חשש שהחזיק בדעות רדיקליות, ובהמשך הועבר לתפקיד אחר בחברה.

גם ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח כי עברו של הטייס בעומאן עורר חששות בשל עמדות קיצוניות. עם זאת, לא ברור אילו חומרים נמצאו ברשותו, מה היה אופיין של העמדות שיוחסו לו והאם המידע הועבר באותה עת למדינות אחרות או לחברות תעופה שבהן ביקש לעבוד.

מטוס פליי דובאי
מטוס פליי דובאי צילום: TPS, אנתוני הרשקו

לפי ABC: אמר שהתכוון לרסק את המטוס בישראל

החשוד הועבר אתמול מסעודיה לאיחוד האמירויות, לאחר שהצוות הרפואי בסעודיה קבע כי מצבו מאפשר את העברתו. לפי ABC, מאז העברתו הוא משתף פעולה עם הרשויות ואף מסר כי כוונתו הייתה לרסק את המטוס בישראל.

הפרטים החדשים מחזקים את השאלות סביב בדיקות הרקע והסינון שעבר לפני שהתקבל לפליי דובאי ובטרם שובץ בטיסות לישראל. מדובר באזרח עומאני - מדינה שאינה מקיימת יחסים דיפלומטיים עם ישראל - שנולד לאב עומאני ולאם סורית, ולפי הדיווחים עבד קודם לכן גם בעומאן אייר וברויאל אייר מרוק.

גורם ישראלי אמר ל-CNN כי כמה גופים בישראל בודקים כעת כיצד שובץ טייס המשנה העומאני בצוות של טיסה לתל אביב. בין הגופים המעורבים בבדיקה נמצאים שב"כ, המוסד, צה"ל ומשרד התחבורה.

השאלות מתחדדות לנוכח הדיווחים שלפיהם כבר ב-2024 נמצאו ברשותו חומרים קיצוניים והוא הוצא מתפקיד טיסה בעומאן, אך בהמשך הצליח להתקבל לעבודה כטייס בפליי דובאי.

הטייס ההודי שנדקר, סמית מצ'צ'אר
הטייס ההודי שנדקר, סמית מצ'צ'אר צילום: רויטרס

מומחי אבטחת תעופה ששוחחו עם "וול סטריט ג'ורנל" הגדירו קודם לכן את האירוע ככשל אבטחתי משמעותי. לדבריהם, גם אם כשל בבידוק יכול להסביר כיצד כלי נשק הוכנס למטוס, אדם שנחוש לבצע תקיפה אמור היה להיות מזוהה עוד קודם לכן.

איחוד האמירויות מובילה את חקירת האירוע. דובר מטעם המדינה סירב להתייחס לעברו של הטייס בעומאן, כדי שלא לקבוע מראש את תוצאות החקירה או להתערב בה. פליי דובאי וממשלת עומאן לא הגיבו לפניות "וול סטריט ג'ורנל".

עוד באותו נושא: