ישראלי המתגורר בהולנד נדחה מקורס ללימוד הולנדית לאחר שסירב להצהיר כי בעזה מתבצע ״רצח עם” – כך חשף ביום שישי מרכז CIDI, ארגון הולנדי עצמאי שמרכזו בהאג ופועל בין היתר למאבק באנטישמיות ולתיעוד תקריות נגד יהודים וישראלים. CIDI הודיע כי יביא את המקרה בפני המכון ההולנדי לזכויות אדם.
י’, הישראלי המתגורר בהולנד, ביקש ללמוד את השפה ונרשם לקורס הולנדית. אלא שבמהלך שיחת הקבלה התברר, כי המורה מציב בפניו תנאי חריג: עליו להסכים כי ישראל מבצעת רצח עם ברצועת עזה.
בהקלטת השיחה, שפרסם CIDI, נשמע המורה אומר לו: “לפני הכול יש לי משהו קצת לא נעים שאני חייב לשאול, כי אני רוצה לעבוד בבית הספר שלי רק עם אנשים שמחזיקים באותה דעה לגבי רצח העם הפלסטיני”. לדבריו, הדבר חשוב לו בין היתר משום שבקהילה שבה הוא פועל יש פלסטינים.

י’ השיב כי אינו מקבל את ההגדרה “רצח עם” כעובדה מוכחת, אך הוסיף כי חשדות לביצוע פשעי מלחמה צריכים להיחקר, ואם נעברו עבירות – יש להעמיד את האחראים לדין. התשובה לא סיפקה את המורה, שסירב לקבל אותו לקורס משום שלא חלק עמו, לטענת CIDI, את “ההשקפה הפוליטית הנכונה”. בדיווח נוסף בהולנד נטען כי י’, שאיבד דוד במתקפת 7 באוקטובר, נשלח לחפש בית ספר אחר.
מרכז CIDI הגדיר את האירוע “דוגמה כואבת למה שישראלים – ויהודים – בהולנד נאלצים להתמודד איתו”, והודיע כי הוא פונה בעניין למכון ההולנדי לזכויות אדם (College voor de Rechten van de Mens). המכון הוא הגוף הלאומי העצמאי לזכויות אדם בהולנד, ובין סמכויותיו לדון בתלונות פרטניות על אפליה בתחומי העבודה, החינוך ומתן שירותים.

שגריר ישראל בהולנד, צבי אבינר ופני, הגיב בחריפות לפרסום. “משהו מדאיג מאוד מתרחש בהולנד”, כתב. “אומה שבעבר התגאתה בפתיחות ובקבלה שואבת כעת יותר ויותר השראה מכמה מהתקופות האפלות ביותר בהיסטוריה שלה. דרושה בדחיפות מנהיגות חזקה ונחושה ברמות הגבוהות ביותר כדי לשים סוף להתנכלויות האלה”. ופני מכהן כשגריר ישראל בהאג מאז 2025. קודם לכן שימש בין היתר היועץ הבכיר למדיניות חוץ של נשיא המדינה.
מרכז CIDI – ראשי תיבות של Center for Information and Documentation Israel – נוסד ב-1974. הארגון מציג את עצמו כקרן עצמאית שאינה מקבלת מימון ממשלתי ופועלת למאבק באנטישמיות, לחיזוק הקשרים בין הולנד, האיחוד האירופי וישראל ולהפצת מידע על ישראל והמזרח התיכון. מאז 1984 הוא מפרסם מדי שנה דו”ח המנטר תקריות אנטישמיות בהולנד.

מאז מתקפת 7 באוקטובר 2023 נרשמה בהולנד עלייה חדה ומתמשכת בתקריות אנטישמיות. לפי נתוני CIDI, בשנת 2023 תועדו 379 תקריות – זינוק של 245% לעומת 155 תקריות ב-2022. באוקטובר 2023 לבדו נרשמו 107 תקריות, עלייה של יותר מ-800% לעומת הממוצע בחודש זה בשלוש השנים שקדמו לכך.
המגמה נמשכה גם ב-2024, אז נשבר שיא נוסף עם 421 תקריות, עלייה של 11% לעומת 2023. ב-2025 ירד המספר ל-281, אך ב-CIDI מדגישים כי הוא עדיין גבוה משמעותית מהרמות שאפיינו את העשור שקדם למלחמה, ומזהירים כי הירידה עשויה לשקף גם “עייפות מדיווח” בקרב יהודים שנמנעים יותר מלהגיש תלונות. מחקר נוסף שפורסם ב-2026 מצא כי מאז אוקטובר 2023 נותרה גם האנטישמיות ברשת בהולנד ברמה גבוהה משמעותית מזו שקדמה למלחמה.