ארצות הברית ומדינות השותפות ליוזמה למניעת הפצה של נשק להשמדה המונית (PSI) פרסמו היום (שישי) הצהרה משותפת לציון שנה לחידוש שש החלטות מועצת הביטחון של האו”ם המטילות הגבלות על איראן, במסגרת מנגנון הסנאפבק.
המדינות התחייבו להמשיך ולפעול למניעת העברת נשק, חומרים, ציוד וטכנולוגיות לאיראן וממנה, העלולים לסייע לפיתוח נשק להשמדה המונית ואמצעי שיגור, לרבות כטב”מים. בין הצעדים שעליהם הוכרז: הידוק שיתוף המידע המודיעיני בין המדינות, ייעול הליכי העברת המידע ונקיטת פעולות יירוט ומניעה נגד פעילות ההפצה האיראנית.
בהצהרה הביעו המדינות תמיכה גם במבצע הסנקציות האמריקני “נידוי כלכלי” (Operation Economic Outcast), וקראו לכל חברות האו”ם ליישם את ההחלטות המחודשות. “אנו קוראים לאיראן לשוב ולמלא את התחייבויותיה בתחום מניעת התפוצה ולשתף פעולה באופן מלא עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית”, נמסר.

ההצהרה על שיתוף הפעולה מגיעה בהמשך לדבריו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ השבוע כי "דברים יקרו באיראן בקרוב מאוד", וטען כי יכולותיה הצבאיות והכלכליות של טהראן נפגעו קשות במהלך ששת חודשי המלחמה. "בקרוב מאוד אתם תראו דברים קורים", אמר טראמפ, ובהמשך הצהיר כי ארצות הברית "תנצח במלחמה הזאת מהר מאוד, בדרך זו או אחרת".
"באיראן אנחנו נמצאים כבר שישה חודשים, עם 18 הרוגים. אגב, גם אחד זה יותר מדי, אבל הם איבדו 4,500", אמר טראמפ. "אנחנו איבדנו 18, ובקרוב מאוד אתם תראו דברים קורים, בקרוב מאוד", המשיך. "אבל יש שם מדינה שכמעט נהרסה לחלוטין. הכלכלה שלהם במצב רע. יש להם אינפלציה של יותר מ-300%".

"יש לנו כמעט שליטה מוחלטת במצר הורמוז"
בהמשך התייחס נשיא ארצות הברית למתרחש במצר הורמוז וטען כי וושינגטון השיגה כמעט שליטה מלאה באזור. "בשבוע האחרון במצר הורמוז, שבו יש לנו כמעט שליטה מוחלטת - הייתי אומר שליטה מוחלטת - אבל מדי פעם הם מטילים שם מוקש ומשבשים קצת את העניינים", אמר. "אבל יש לנו למעשה שליטה כמעט מוחלטת במצר הורמוז".
לדברי טראמפ, בשלושת הימים האחרונים נרשם גם היקף חסר תקדים של נפט שיצא דרך המצר. "ולמעשה, בשלושת הימים האחרונים יצא ממצר הורמוז יותר נפט מאשר בכל נקודת זמן אחרת בהיסטוריה", טען. "אני לא מדבר רק על התקופה שמאז המלחמה - אני אומר שבכל נקודת זמן בהיסטוריה. היה שם ביקוש כבוש שהצטבר".