logo

רוסיה מציבה קו אדום לנאט״ו: ״נשתמש בנשק גרעיני אם תנסו לבודד את קלינינגרד”

77

במסמך רשמי שהעבירה מוסקבה לברית הצבאית הזהירה רוסיה כי ניסיון לנתק את המובלעת הרוסית משאר המדינה עלול להוביל לשימוש בנשק גרעיני. במסמך איימה גם בתקיפות נגד “מרכזי קבלת החלטות” במדינות נאט”ו

עמית אביטן
עמית אביטן01/10/2026 - 06:11
נשיא רוסיה ולדימיר פוטיןצילום: רויטרס

מוסקבה העבירה לנאט”ו איום מפורש בשימוש בנשק גרעיני במקרה שמדינות הברית ינסו לבודד את מחוז קלינינגרד משאר שטחה של רוסיה. כך עולה היום (חמישי) ממסמך דיפלומטי שהעבירה מוסקבה לברית ושבו עיינה סוכנות הידיעות רויטרס. במסמך מאשימה רוסיה את נאט”ו בנקיטת “דרך פעולה מסוכנת וחסרת אחריות”, שלדבריה יוצרת “סיכון גבוה לפרוץ עימות צבאי ישיר”.

“רוסיה תהיה מוכנה להשתמש בכל מערך הכוחות והיכולות העומד לרשותה, לרבות נשק גרעיני, כדי להגן על שטחה אם מדינות נאט”ו ינקטו ניסיון כלשהו שמטרתו לבודד את מחוז קלינינגרד משאר המדינה”, נכתב במסמך הרוסי.

עוד הזהירה מוסקבה כי עימות כזה עלול לכלול כבר בשלביו הראשונים תקיפות רוסיות נגד “מרכזי קבלת החלטות במדינות החברות בברית”. לפי רויטרס, האזהרה משקפת את החשש הגובר במוסקבה מפני האפשרות שנאט”ו תפעל צבאית או תטיל מגבלות על הגישה לקלינינגרד - מובלעת רוסית מבוצרת היטב השוכנת לחופי הים הבלטי, בין פולין לליטא, שתיהן חברות נאט”ו.

קלינינגרד, שבה מתגוררים כמיליון בני אדם, נחשבת לאחת הנקודות הרגישות ביותר בעימות בין רוסיה לנאט”ו. האזור מנותק משטחה הרציף של רוסיה ונמצא בלב המדינות החברות בברית. מבחינת מוסקבה הוא בעל חשיבות אסטרטגית גדולה בשל הנוכחות הצבאית הרוסית בו והיכולת להקרין ממנו כוח לעבר צפון ומרכז אירופה.

העיר קלינינגרד ברוסיה
העיר קלינינגרד ברוסיה צילום: מערכת וואלה, Booking.com

דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זכרובה החריפה אף היא את הטון. בהתייחסות שפורסמה באתר משרד החוץ היא טענה כי הצהרות של גורמים בכירים במדינות נאט”ו מעידות על “רוסופוביה” ועל נכונות לצאת למלחמה נגד רוסיה. לדבריה, אותם גורמים “צריכים לחזור לקרקע”, והיא הוסיפה: “אנחנו מקווים שהאזהרות שלנו יישמעו על ידי מי שאליהם הן מופנות”.

במסר הרוסי נכללה גם אזהרה רחבה יותר כלפי אירופה: “אם אירופה תתקוף את רוסיה, זו תהיה מלחמה מסוג שונה לחלוטין - מלחמה קצרה מאוד”.

בנאט”ו דחו את הטענות הרוסיות והזהירו את מוסקבה מפני המשך הרטוריקה הגרעינית. מזכ”ל נאט”ו מארק רוטה אמר כי הברית השיבה לרוסיה והבהירה כי היא “ברית הגנתית”. הוא קרא למוסקבה להפסיק את האיומים הגרעיניים, והגדיר אותם בלתי מוצדקים ולא מועילים.

גם בתשובה הרשמית שהעבירה הברית לרוסיה, ושבה עיינה רויטרס, נכתב כי אף אחד מהתרגילים או מהפעילויות של נאט”ו אינו מהווה איום על שטחה של הפדרציה הרוסית. בנאט”ו קראו למוסקבה להפסיק את הפלישה לאוקראינה, להימנע מ”התנהגות חסרת אחריות הולכת וגוברת” כלפי חברות הברית ולחדול מ”רטוריקה גרעינית חסרת אחריות”.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מדבר עם עיתונאים על האופשרות לשלום עם אוקראינה 25.9.2026
מאיים על נאט״ו. פוטין צילום: רויטרס, Anastasia Barashkova

רוטה נשאל בכנס ביטחוני בבריסל האם משמעות האיום היא שכעת קיים סיכון ממשי לשימוש רוסי בנשק גרעיני נגד המדינות הבלטיות. הוא השיב בשלילה ואמר כי נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, יודע שרוסיה אינה יכולה לנצח את נאט”ו. לדבריו, אין כרגע איום מיידי על שטח הברית ונאט”ו אינה משנה את הערכת האיום שלה.

עם זאת, גורמים אירופיים אחרים התייחסו לאיום ברצינות רבה יותר. בכיר אירופי בתחום הביטחון אמר לרויטרס כי זו “הפעם הראשונה מאז המלחמה הקרה שרוסיה מאיימת עלינו בצורה כזאת”, והוסיף: “אז זה רציני”. מנגד, דיפלומט בנאט”ו תיאר את המסמך כעוד ניסיון של מוסקבה “להפחיד את האירופים”, והדגיש כי הברית לא תירתע מהמשך התמיכה באוקראינה.

ניקולאי סוקוב, מומחה לגרעין ודיפלומט רוסי לשעבר, הזהיר כי המתיחות סביב קלינינגרד והים הבלטי מגדילה את הסיכון לטעות חישוב משני הצדדים. לדבריו, מוסקבה צופה אפשרות לצעדים מערביים נוספים, ובהם חסימה של הים הבלטי. צעד שבאירופה עשוי להיחשב כזה שנמצא עדיין “מתחת לסף מלחמה” עלול, לדבריו, להיתפס ברוסיה כמלחמה של ממש.

האזהרה הישירה לנאט”ו אינה עומדת לבדה. לפי רויטרס, שגרירויות רוסיה בלפחות שלוש מדינות אירופיות פרסמו בימים האחרונים הודעות שבהן האשימו את הברית בהסלמת המתיחות באמצעות תרגילים צבאיים ותרחישים הקשורים לקלינינגרד. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב הגדיר את המסרים הללו כתזכורות דיפלומטיות ל”חמומי מוח באירופה”.

המתיחות בין רוסיה למדינות נאט”ו החריפה מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-2022, וביתר שאת בתקופה האחרונה סביב הים הבלטי. מדינות אירופה מאשימות את מוסקבה בהפעלת “מלחמה היברידית” בשטחן, בין היתר באמצעות פעולות חבלה והצתות. רוסיה מכחישה את הטענות ודוחה גם הערכות של גורמים מערביים שלפיהן היא נערכת לאפשרות של עימות צבאי עתידי עם אחת ממדינות הברית.

עוד באותו נושא: