logo

חיג'אב ליום אחד: היוזמה החברתית שעוררה סערה אצל הצרפתים

20

קבוצת סטודנטיות באוניברסיטת "סיינס פו" היוקרתית קראה לנשים לעטות כיסוי ראש, על רקע גילויי האסלאמופוביה במדינה. לא כולם אימצו את המסר, וביקרו בחריפות: "מתי יהיה יום הסקילה באבנים?"

סוכנויות הידיעות20/04/2016 - 22:48
סטודנטיות באוניברסיטה בפריז התנסו בעטיית רעלה - ועוררו סערהצילום: עריכה: שניר דבוש

קבוצת סטודנטיות וסטודנטים באוניברסיטת "סיינס פו" היוקרתית שבפריז קראו היום (רביעי) לנשים לעטות כיסויי ראש, על מנת "להסיר את מסך העשן" סביב המנהג המוסלמי הנפוץ. על פי הדיווח בסוכנות הידיעות הצרפתית, המארגנות קראו לנשים להתנסות בעטיית חיג'אב "אם גם אתן חושבות שלכל הנשים מגיעה הזכות להתלבש כפי שירצו, ושיכבדו את בחירתן".

עוד הסבירו המארגנות בדף הפייסבוק שנפתח לאירוע, ואליו נרשמו כ-550 בני אדם, כי החוויה תעניק לנשים הזדמנות "לחוות את הסטיגמות שאותן חוות נשים שעוטות חיג'אב בצרפת". זאת, על רקע גילויי האסלאמופוביה והגזענות במדינה, בעיקר לאחר מתקפות הטרור בפריז בסוף השנה שעברה. כמו כן, המארגנות גינו את דבריו של ראש הממשלה מנואל ואלס, שטען מוקדם יותר החודש כי הרעלה משמשת כלי פוליטי "לשעבוד נשים".

עוד בוואלה! NEWS:
"לא נטוס לעבר המוות": דיילים הומואים נגד הצבתם בטיסות לאיראן
האירופים נוהרים: כך הפכה איראן ליעד הדיפלומטי החם ביותר במזרח התיכון
"המחבל בכובע" הודה: רצינו לתקוף בפריז שוב, אך נאלצנו למהר

"יום החיג'אב" באוניברסיטת סיינס פו, פריז, 20 באפריל 2016
"הזמנה פתוחה להתנסות בחיג'אב". כרזה לקראת "יום החיג'אב" צילום: צילום מסך, טוויטר

על פי החוק בצרפת, עטיית רעלה שמכסה את כל הפנים אסורה במקומות ציבוריים. החיג'אב, שמכסה את השיער ואת הצוואר, אך לא את הפנים עצמן, מותר. לטענת ואלס, הסיבה לעטות אותו היא כדי "לאתגר את החברה החילונית". הנהלת האוניברסיטה התייחסה באופן מסויג ליוזמה, וקראה מחד לדיון ער בנושאים אלה, ומאידך הבהירה כי אינה תומכת באופן מלא באירוע.

היוזמה הסטודנטיאלית עוררה סערה ברשתות החברתיות ואף הרבה מעבר להן, ומשכה אליה תגובות שונות ומגוונות. סטודנטים החברים במפלגת הימין הקיצוני "החזית הלאומית" טענו כי מדובר ביוזמה "מחליאה", שנובעת "מהניתוק של מעמד הביניים הפריזאי מהמציאות החברתית". הפילוסוף והסופר ברנאר-אנרי לוי כתב: "מתי יהיה יום השריעה? הסקילה באבנים? העבדות?".

"יום החיג'אב" באוניברסיטת סיינס פו, פריז, 20 באפריל 2016
"לצרפת יש 99 בעיות - חיג'אב אינה אחת מהן". שלט שהוצב באוניברסיטה, היום צילום: צילום מסך, טוויטר

מנגד, ארגון הסטודנטיות הפמיניסטי "Politique'elles" הביע תמיכה ביוזמה. "מה שהן לא ילבשו, חצאית מיני או רעלה, נשים תחת ביקורת", נמסר בהודעה רשמית מהקבוצה. "פמיניזם חייב לשמור על אוניברסליות ולהגן על כל הנשים, ללא קשר לדת, מוצא או מעמד חברתי".

"יום החיג'אב" באוניברסיטת סיינס פו, פריז, 20 באפריל 2016
"סיינס פו", פריז, היום צילום: צילום מסך, טוויטר
"יום החיג'אב" באוניברסיטת סיינס פו, פריז, 20 באפריל 2016
"סיינס פו", פריז, היום צילום: צילום מסך, טוויטר
"יום החיג'אב" באוניברסיטת סיינס פו, פריז, 20 באפריל 2016
"סיינס פו", פריז, היום צילום: צילום מסך, טוויטר
עוד באותו נושא: