logo

פרקליט המדינה: "בדמוקרטיה מתוקנת נבחרי ציבור צריכים לגבות חקירה עצמאית - לא לחתור תחתיה"

80

פרקליט המדינה מתח ביקורת חריפה על ניסיונות לפגוע בעצמאות רשויות האכיפה, הזהיר מפני פוליטיזציה של מח"ש וטען כי "המבחן האמיתי של מערכת האכיפה הוא היכולת לחקור גם בעלי כוח". לדבריו, מתן גיבוי אוטומטי לחשודים והפרעה להליכים משפטיים תערער את אמון הציבור בשלטון

יואב איתיאל
אורי סלע
יואב איתיאל,אורי סלעעודכן לאחרונה 25/06/2026 - 20:42
עמית איסמן ומשה סעדה בדיון ועדת חוקה על פיצול תפקיד היועמ"שית, 2 בדצמבר 2025צילום: ערוץ כנסת

פרקליט המדינה עמית איסמן מתח היום (חמישי) ביקורת חריפה על ניסיונות לפגוע בעצמאות מערכת אכיפת החוק, והזהיר מפני השלכותיהם על שלטון החוק ועל אמון הציבור במערכת המשפט. את הדברים אמר בפתח כנס "משפט, ממשל ואחריות בתקופת משבר" שנערך באוניברסיטת חיפה, בהשתתפות בכירי מערכת המשפט, האכיפה והאקדמיה.

איסמן הגדיר את השחיתות השלטונית כאחד האיומים המרכזיים על הדמוקרטיה, ואמר כי "כאשר ראשי הכוח הציבורי מנצלים כוח לצורך אינטרס אישי, נפגעים לא רק השירות הציבורי ואמון הציבור, אלא יסודות הישרות עצמם". לדבריו, המאבק בשחיתות אינו מאבק פוליטי אלא מאבק על טוהר המידות ועל הלגיטימיות של השלטון.

עוד אמר כי חקירות של בעלי תפקידים בכירים הן המבחן האמיתי לעצמאות רשויות האכיפה. "המבחן האמיתי של עצמאות רשויות האכיפה אינו בתיקים הפשוטים, אלא בתיקים הרגישים, דווקא באותם תיקים שבהם מעורבים בעלי כוח", אמר.

פרקליט המדינה עמית איסמן,  כנס "משפט, ממשל ואחריות בתקופת משבר" באוניברסיטת חיפה
"מדינת ישראל חייבת להבטיח שלאיש אין חסינות מפני החוק". איסמן צילום: מערכת וואלה, יואב איתיאל

איסמן מתח ביקורת אף על התנהלותם של נבחרי ציבור סביב הליכים פליליים. "בדמוקרטיה מתוקנת דוגמה אישית של נבחרי ציבור היא חלק משלטון החוק", אמר. "תופעות של אי-התייצבות לחקירה, מתן גיבוי אוטומטי לחשודים מטעמים פוליטיים או הפרעה מכוונת לדיוני בית המשפט אינן פוגעות רק בחקירה מסוימת, אלא מערערות את הלגיטימיות של מערכת האכיפה והמשפט כולה".

איסמן התייחס גם לחוק מח"ש החדש והזהיר כי הוא עלול לפגוע בעצמאות הגוף האמון על חקירת שוטרים. לדבריו, מנגנון המינוי שנקבע בחוק מעורר חשש מפני השפעה פוליטית על עבודת מח"ש ועלול ליצור "אפקט מצנן" על פרקליטים וחוקרים המטפלים בתיקים רגישים.

עו"ד שאדי סרוג'י, יו"ר מחוז חיפה בלשכת עורכי הדין בישראל לצד פרקליט המדינה עמית איסמן
עו"ד שאדי סרוג'י, יו"ר מחוז חיפה בלשכת עורכי הדין בישראל לצד איסמן צילום: מערכת וואלה, יואב איתיאל

לדבריו, השאלה אינה אם בעלי התפקידים יפעלו בתום לב, אלא אם מבנה החוק מאפשר להם לפעול ללא תלות וללא לחצים. "הדין אינו משתנה לפי זהות הנחקר", אמר. "ההכרעה הפלילית נגזרת מן הראיות ומהדין בלבד - לא מלחץ ציבורי, לא מכותרות, לא ממאמרים, לא מציוצים ולא מזהות המעורבים, כוחם או שיוכם הפוליטי".

את דבריו סיכם באמירה כי "מדינת ישראל חייבת להבטיח שלאיש אין חסינות מפני החוק - גם כאשר הוא בעל כוח, מעמד או השפעה".

עוד באותו נושא: