logo

המהלך בלבנון: בידוד הזירה, מודל עזה ותפיסת שליטה - כך משתנה המערכה מול חיזבאללה

918

ההנחיות להשמדת גשרים מעל הליטני והאצת הרס הכפרים בדרום לבנון מסמנות מעבר לשלב חדש בלחימה מול חיזבאללה: ניתוק הדרום משאר המדינה, פגיעה בצירי האספקה ויצירת מרחב חיץ לאורך הגבול. בצה"ל מכוונים לתפיסת נקודות שליטה - תוך הרחקת האיום ושינוי המציאות הביטחונית

אמיר בוחבוט
אמיר בוחבוטעודכן לאחרונה 22/03/2026 - 13:05
פעילות כוחות צוות הקרב של חטיבת גולני בדרום לבנוןצילום: יפעת רוזנברג

ההודעה של שר הביטחון מסמנת עליית מדרגה משמעותית בשינוי פני המערכה נגד חיזבאללה בלבנון, עם כמה מהלכים מרכזיים שמעצבים מחדש את הזירה.

הנקודה הראשונה, היא בידוד מרחב הלחימה וניתוק דרום לבנון. כחלק מכך הכוחות פועלים להשמדת הגשרים על נהר הליטני נועדה לבודד את זירת הקרב ולנתק את דרום לבנון משאר המדינה. מדובר בפגיעה ישירה בצירי האספקה הלוגיסטיים של חיזבאללה, שתוביל לקושי משמעותי בתספוק השטח. המשמעות המבצעית היא מניעת הזרמת נשק ולוחמים מדרום לנהר, ויצירת מרחב שבו צה"ל יכול לפעול באופן חופשי יותר להשמדת תשתיות האויב.

תרגילי אוגדה 162
הכוחות בשטח צילום: דובר צה"ל, לין סלמאן

יישום מודל עזה - יצירת אזור חיץ ביטחוני

השימוש במונחים בית חאנון ורפיח מעיד על שינוי גישה ברור: מעבר מהשמדת מטרות נקודתיות להריסה שיטתית ונרחבת של כפרי המגע, ובמיוחד אלו הסמוכים לגדר וליישובים הישראליים. המטרה היא יצירת מרחב חיץ שבו הכפרים הופכים לבלתי ראויים לשהייה אזרחית או לפעילות טרור, ובכך למנוע ירי נ"ט בכינון ישיר ופשיטות לעבר יישובי הצפון.

סיור על שפת המצוק הדרומי של נהר הליטני באזור הכפר דיר סיריין
מצוק במעלות הנהר הליטני צילום: אתר רשמי, מתוך ויקיפדיה

תפיסת שטחים שולטים וקו הנ"ט

הדגש על הגעה לקו הנ"ט ולנקודות השולטות משקף יעד מבצעי ברור: לא רק טיהור הכפרים, אלא גם תפיסת אזורים גבוהים ואסטרטגיים השולטים בתצפית ובירי לעבר ישראל. מהלך זה נועד למנוע מחיזבאללה לחזור ולבסס יכולת תצפית וירי ישיר על בתי התושבים.

היערכות כוחות אוגדה 36  להרחבת הפעילות הקרקעית הממוקדת בדרום לבנון
הכוחות כבר ערוכים בשטח צילום: דובר צה"ל

פינוי אוכלוסייה והפרדה בין אזרחים ללוחמים

הקריאה לתושבי דרום לבנון להתפנות צפונה מהליטני, לצד הרס הגשרים, נועדה ליצור הפרדה מוחלטת בין אוכלוסייה אזרחית ללוחמים. במקביל, המהלך מפעיל לחץ פנימי בלבנון באמצעות יצירת מציאות של עקירת אוכלוסייה, ומצמצם את השימוש באזרחים כמגן אנושי עבור חיזבאללה.

בשורה התחתונה, ישראל עוברת ממבצע מוגבל למהלך רחב של עיצוב מחדש של המרחב הלבנוני שמאיים ישירות על ישראל. היעד אינו רק חיסול מחבלים, אלא שינוי עומק של השטח - דחיקת האויב צפונה ומניעת ירי קצר טווח או ירי ישיר לעבר העורף הישראל

עוד באותו נושא: