logo

גורמים באוצר נגד צה"ל: "ניהול בזבזני ומנוגד לחוק, כפיות טובה"

1134

בכירים במשרד האוצר דוחים על הסף את טענות מערכת הביטחון על עיכוב תקציבים, ומאשימים את הצבא בבזבזנות: "תקציב הביטחון כמעט שילש את עצמו - הם עושים דין לעצמם ודורשים מאיתנו לכסות"

אמיר בוחבוט
אמיר בוחבוטעודכן לאחרונה 31/08/2026 - 08:10
ועדת נגל הגישה את המלצותיה לתקציב הביטחון לרה"מ נתניהו, שר הביטחון כ"ץ ושר האוצר סמוטריץ'צילום: לע"מ

גורמים במשרד האוצר עולים למתקפה נגד טענות צה"ל ומערכת הביטחון, בעקבות הפרסומים בוואלה אודות גרירת רגליים מתמשכת מצד האוצר בכל הקשור לתקציב הביטחון - עיכוב הגורם, לפי טענות במערכת הביטחון, לפגיעה בתהליכי הרכש, בבניין הכוח ובמוכנות הצבא לכלל הזירות. הגורמים דוחים את הטענות על עיכובים תקציביים באופן מוחלט, תוך הפניית אצבע מאשימה חריפה כלפי אופן ניהול הכספים של צמרת הביטחון והתנערות מאחריות לפריצת מסגרת התקציב.

"האשמות מערכת הביטחון כלפי האוצר חסרות שחר ועומדות בניגוד מוחלט למציאות", מסרו הבכירים לוואלה. "לפני כחודש משרד האוצר העביר את הסכום אותו סיכם המל"ל, והוא מחכה לאישור ועדת הכספים של הכנסת עם ועדת חוץ וביטחון. האוצר העביר עד כה למערכת הביטחון תקציבים אדירים, מעל ומעבר לסכום שנקבע בתקציב המדינה, ומקפיד לעמוד בכל הסיכומים התקציביים".

שר הביטחון כ"ץ לצד הרמטכ"ל זמיר בהערכת מצב
"האשמות מערכת הביטחון עומדות בניגוד מוחלט למציאות". שר הביטחון ישראל כ"ץ והרמטכ"ל אייל זמיר צילום: משרד הביטחון, אריאל חרמוני

הגורמים מחדדים כי הטענות על עיכובים הנובעים מאי-פריצת מסגרת התקציב מופנות לכתובת לא נכונה. לפיהם, פריצת מסגרת תקציב המדינה אינה תלויה כלל במשרד האוצר ואינה יכולה להתקיים ללא חקיקה ראשית של הכנסת. עד כה הממשלה לא החליטה לפרוץ את התקציב, "כך שלבוא על כך בטענות למשרד האוצר זה לזרות חול בעיני הציבור".

מעבר לכך, הגורמים מציגים נתונים על גידול נרחב בהוצאות הביטחון ומטיחים בצה"ל האשמות על אופן הנהלת הכספים. הגורמים באוצר אמרו כי "תקציב הביטחון הוכפל כמעט פי שלושה תוך שנתיים. כל הסכומים שנקבעו בתקציב המדינה, וכן סיכומי תקציב נוספים, מקוימים ומועברים במלואם על ידי משרד האוצר. אין סיכום בו משרד האוצר לא עמד - מעל ומעבר לתקציב המקורי שאושר בכנסת. מערכת הביטחון וצה"ל נוהגים בניהול בזבזני ומסרבים להתייעל כשיטת עבודה. מערכת הביטחון אטומה לשלל הרעיונות שמציע משרד האוצר כדי להגדיל את תקציב הביטחון שלא מקופת המדינה, אלא מחיבור יתרונות טכנולוגיים וביטחוניים ודרכי מימון נוספות. הפעולות הללו נדחות על הסף על ידי מערכת הביטחון שמעדיפה את הדרך הקלה - לדרוש כסף מקופת משלם המסים".

פעילות קרקע ממוקדת של כוחות צה"ל בדרום לבנון, מרץ 2026
"מערכת הביטחון נוהגת בניהול בזבזני ומסרבת להתייעל כשיטת עבודה". לוחמי צה"ל בדרום לבנון צילום: דובר צה"ל

הביקורת של הבכירים באוצר אינה נעצרת רק בטענות לבזבזנות, אלא מגיעה עד כדי האשמת מערכת הביטחון בהתנהלות בניגוד לחוק ובחוסר שקיפות.

לפי הגורמים באוצר, "מערכת הביטחון מנהלת את התקציב שלה בצורה המנוגדת לחוק כשיטת עבודה. היא מתעלמת מהתקציב המאושר לה בחוק ועושה דין לעצמה ומשרד האוצר צריך לרוץ ולכסות אחריה. זהו התקציב היחיד במדינה שלא פועל תחת בקרה ובחוסר שקיפות. משרד האוצר רתום באופן מלא למאמץ הצבאי ומימן את כל פעולות הצבא בכל החזיתות במאות מליארדים בהתאם לצרכי מערכת הביטחון, וממשיך לעשות זאת במאמץ אדיר תוך המשך דאגה לגיוס החוב, ולתפקוד המשק והכלכלה. מליארדי השקלים שהאוצר רץ לגייס בחו"ל כבר שלוש שנים מול שווקים בינלואמיים מורכבים מאוד ועוברים למערכת הביטחון. לכן כפיות הטובה הזו צורמת פי כמה".

את דבריהם חותמים הבכירים באזהרה לגבי ההשלכות הכלכליות והביטחוניות של התנהלות זו: "חוסר היכולת של ראשי מערכת הביטחון להיות קשובים לקולות הקוראים להם להתייחס בכובד ראש למליארדי שקלים מדי שנה, מדאיג ביותר. כך מתנהל תקציב שפוגע בכלכלת המדינה ואף לא מביא ביטחון השווה בערכו להשקעה של המדינה".

עוד באותו נושא: