logo

הניצחון המוחלט? מפקדי חיל האוויר לשעבר נגד נתניהו

308

לדברי האלוף במיל' עברי אורך הנשימה של צה"ל תלוי בארה"ב, וללא גיבוי אמריקני - יקרוס. אלוף במיל' נורקין תקף את הבטחות הסרק לציבור: "המערכה לא הסתיימה, את הכסף סופרים במדרגות". השניים סימנו את האתגר המרכזי: מחדל הרחפנים והאיום ההיפרסוני שמעבר לפינה

אמיר בוחבוט
אמיר בוחבוטעודכן לאחרונה 14/05/2026 - 13:10
עמיקם נורקין, לשעבר מפקד חיל האוויר, כנס דגן במכללה האקדמית נתניהצילום: המכללה האקדמית נתניה

מפקדי חיל האוויר לשעבר, אלופים במיל' דוד עברי ועמיקם נורקין, תקפו הבוקר (חמישי) את הצהרותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על "ניצחון מוחלט" - והבהירו את התלות הצבאית של ישראל בארה"ב. בכנס דגן שנערך במכללה האקדמית נתניה הדגיש עברי כי שרידות הכוח האווירי הפכה לערך קריטי המאפשר לדרג המדיני להורות על פעולות נועזות, אך הזהיר: "אורך נשימה אסטרטגי תלוי באמריקאים. אם הם לא יתנו אישור לייצא ביטחוני תהיה לנו בעיה גדולה מאוד".

עברי ציין כי חיל האוויר כיום קטן בחציו מכפי שהיה בתקופתו, אך פועל מעבר לכל ציפייה - כולל תדלוק בדרך לטהרן עם מטוסי 707 בני 50 שנה. עם זאת, תהה האם נעשה מספיק מול איום הרחפנים וטילי המצרר - וקבע כי הפתרון הטכנולוגי חייב להיות השמדה בזמן השיגור. "לא טרחו בנושא הרחפנים בערב שבת", אמר. "ישנם לא מעט פתרונות לדברים הללו. גם בנושא הראש המתפצל, היה צריך לפתור את זה. האם עשו מספיק? שאלה טובה מאוד".

דוד עברי לשעבר מפקד חיל האוויר ומנכ"ל משרד הביטחון, כנס דגן במכללה האקדמית נתניה, 14 במאי 2026
"אורך נשימה אסטרטגי תלוי באמריקאים". עברי צילום: אתר רשמי, דניס קפל
 עמיקם נורקין, לשעבר מפקד חיל האוויר, כנס דגן במכללה האקדמית נתניה, 14 במאי 2026
"האיום לא הוסר". נורקין צילום: אתר רשמי, דניס קפל

נורקין מצדו תקף את אופן תיווך המציאות הביטחונית לציבור. "הכרזות של 0 או 1 ושל 'מוחלט' הן לא מקצועיות. זה לא מתרגם לאזרח שהאיום הוסר, כי הוא לא הוסר". נורקין הבהיר כי למרות השמדת עשרות אחוזים מהמשגרים ואתרי הגרעין באיראן, המערכה רחוקה מסיום. "את הכסף סופרים במדרגות", אמר. בנוסף, הוא הביע גאווה במפקדי החיל הנוכחיים אך הודה: "אני בוש ונכלם על מה שקרה לנו ב-7 באוקטובר".

נורקין ציין כי שיתוף הפעולה בין חיל האוויר ליבשה בעזה הוא הישג גלובלי, ושיבח את הקשר עם המודיעין שהכריע את חיזבאללה באוקטובר 2024. הוא חשף כי במבצע באיראן פגע צה"ל "יותר ממה שתכננו", אך הזהיר מהאיום ההיפרסוני ומהרחפנים שקשה לגלות במכ"ם, וקרא שלא לזלזל בסיוע האמריקני. "ארה"ב היא חלק מהעומק האסטרטגי. אנשים עם צווארון כחול שם באו בסופי שבוע כדי לייצר עבור ישראל", סיפר. "בלעדיה המדינה לא הייתה שורדת שלוש שנות מלחמה".

עוד באותו נושא: