logo

במערכת הביטחון מעריכים: הושמדו רק כמחצית ממנהרות הטרור שבין הגבול לקו הצהוב בעזה

567

לאור הנתון המטריד, הנחה שר הביטחון להגביר את קצב איתור המנהרות ולתגבר את הכוחות שעובדים באזור. בשיחות סגורה התבטא השר בצורה נחרצת ואמר כי המטרה היא השמדה של כל מנהרה ברצועת עזה. גם אנשי צבא ארה"ב נדהמו מכמות המנהרות שנבנו לאורך השנים

אמיר בוחבוט
אמיר בוחבוטעודכן לאחרונה 01/01/2026 - 11:01
פעילות כוחות החטיבה הצפונית בצפון רצועת עזהצילום: דובר צה"ל

פרסום ראשון: לוואלה נודע כי לפי הערכות במערכת הביטחון צה"ל איתר והשמיד עד כה רק כ-50% מהמנהרות של חמאס וג'יהאד במרחב שבין קו הגבול הרשמי אל ה"קו הצהוב" בשטח בשליטה גבוהה של צה"ל.

לאור נתון זה, שר הביטחון ישראל כ"ץ הנחה את צה"ל להגביר את היקף וקצב איתור המנהרות באזור שבין ה"קו הצהוב" לגבול רצועת עזה על ידי כמה שיותר כלי צמ"ה כבדים וצוותי הנדסה שעובדים במשמרות אינטנסיביות מסביב לשעון.

"המטרה היא להשמיד את כל תשתיות התת קרקע של ארגוני הטרור", אמר השר כ"ץ בשיחה סגורה שהתעדכן בהיקף הכלים ההנדסיים שמשולבים במספר מוקדים לאורך רצועת עזה.

כוחות צה"ל פועלים במרחב התוואי התת-קרקעי בעזה
רק כחמישים אחוזים נחשפו. לוחם צה"ל במנהרת טרור ברצות עזה צילום: דובר צה"ל
הרמטכ״ל, רב-אלוף אייל זמיר, קיים הערכת מצב באוגדת עזה. 16 בנובמבר 2025
המאמץ המודיעני מתגבר. הרמטכ"ל אייל זמיר ומפקד פיקוד הדרום יניב עשור צילום: דובר צה"ל

מפקדים מסנטקום, פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, שנחשפו לנתונים ולמידע המודיעיני נדהמו מהיקף המנהרות ברצועת עזה ובהתאמה לפעילות ההנדסית של צה"ל. אחד הקצינים הבכירים האמריקאיים אמר כי "לעולם לא ישכח" את מספר המנהרות שהתגלו ואיזה איום הן מהוות על ישראל.

בתוך כך, בפיקוד הדרום, בפיקודו של האלוף יניב עשור, הגבירו בשבועיים האחרונים כוחות ההנדסה את קצב החיפושים אחר מנהרות באופן שבא לידי ביטוי במספר דו ספרתי של קידוחים במקביל במרחב אחד. בנוסף לכך, מתנהל מאמץ מודיעיני גדול מאוד משולב בחקירות וסריקות בשטח לאתר את פתחי המנהרות, ולמפות את כולן עד הקצה.

עוד נודע לוואלה כי פיקוד הדרום משלב לאחרונה מספר שיטות השמדה של מנהרות הכוללות אמצעי חבלה בשיטות שונות, אך גם הזרמה של חומרים מתקשים שמונעים שימוש חוזר של המנהרה. גורמי הנדסה אמרו לוואלה: "השימוש בחומר החדש חוסך בלוחות זמנים, מגביר את קצב הפעילות בשטח, מונע סיכונים לכוחות ומאוד יעיל".

פעילות חטיבת המילואים כרמלי במרחב הקו הצהוב בצפון רצועת עזה
כוחות צה"ל בפעילות ברצועת עזה צילום: דובר צה"ל

אוטוסטרדות מתחת לחול העזתי

גורמים במערכת הביטחון המצויים בנתונים אודות המנהרות ברצועת עזה, אמרו בשבוע האחרון כי חמאס וג'יהאד אסלאמי בנו במשך עשרים שנה מערכת מנהרות מסוגים שונים שחלקה אסטרטגית עבורם.

במרחב פילדלפי למשל היו מנהרות שהוגדרו כ"אוטוסטרדות" באמצעותן הוברחו מסיני אמצעי לחימה, תחמושות, וחומרי חבלה לאורך שנים. עוד אמר אחד הגורמים, כי היו בעבר הברחות גם במעבר רפיח. "שני צירי ההברחה העיקריים הללו נגדעו וישראל צריכה לדאוג שזה לא יקרה שוב", הדגיש.

עוד באותו נושא: