logo

הלחץ האמריקני, דרישות חמאס - ומודל עיר האוהלים שתהפוך ל"מרחב ללא טרור" | מאחורי הקלעים

91

שתי המתווכות המשמעותיות ביותר במשא ומתן בין ישראל לחמאס חפצות במעבר ההסכם לשלב הבא, גם במחיר שגופותו של רן גויאלי טרם תחזור, זאת בניגוד להסכמים בין הצדדים. רעיון עיר האוהלים ברפיח נתקל כרגע בהתנגדות ישראלית, אך מסתמנת נוסחא שיכולה לפתור את אי ההסכמות

אמיר בוחבוט
אמיר בוחבוטעודכן לאחרונה 07/12/2025 - 21:57
המאמץ במזרח רפיח נמשך תיעודים חדשים מהמצוד אחר מחבלי חמאסצילום: דובר צה"ל

ארצות הברית וקטאר, שתי המתווכות המשמעותיות בהסכם שנחתם בין ישראל, לוחצות על ישראל לעבור לשלב ב' ברצועת עזה. אך כעת ישראל עוד מתעקשת על השבת לוחם היס"מ רן גויאלי כתנאי בסיסי להמשך ההסכם ולהצגת צעדים לפירוז רצועת עזה מנשק.

ככה זה נראה מאחורי הקלעים

טראמפ נועד הערב עם אמיר קטאר במטוס אייר פורס 1. 25 באוקטובר 2025
משלבים כוחות. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ואמיר קטאר צילום: רויטרס

המצוד ברפיח

צוות הקרב החטיבתי גולני בפיקודו של אל"מ עדי גונן, בסיוע חיל האוויר וכוחות הנדסה, ממשיכים לפעול ברחבי רפיח כדי לאתר עשרות מחבלים שמסתתרים במנהרות ובמבנים הרוסים.

בחודש האחרון, חוסלו ונעצרו יותר מעשרים מחבלים באזור שכונת ג'ניינה ומסביבה. גורמי צבא מעריכים, כי ברוב המקרים המחבלים יוצאים ממקומות המסתור כדי לחפש אחר אוכל אך במקביל גם מחפשים הזדמנות המבצעית לתקוף את כוחות צה"ל ולהימלט חזרה.

כוחות צה"ל פועלים במרחב התוואי התת-קרקעי בעזה
המחבלים ברפיח עדיין שם. מנהרת חמאס ברצועת עזה צילום: דובר צה"ל

חמאס

בכירי ארגון הטרור עדכנו ביממה האחרונה כי בימים הקרובים יגבירו את קצב החיפושים אחר מיקום החלל החטוף רן גואילי ובמקביל דורשים מעבר לשלב ב' הכולל את פתיחת מעבר רפיח שסגור בשלב זה לכניסת סחורות והולכי רגל.

הנהגת חמאס דורשת 6,000 משאיות עם סחורות ביום ולא 600 משאיות כיום, ובמקביל מתנגדת בצורה גלויה לפירוק מנשק ומאיימת על ישראל.

העברת גופת חלל חטוף מידי חמאס לידי הצלב האדום, 3 בדצמבר 2025
עדיין מאיימים על ישראל וצה"ל. כוחות צה"ל ברצועה צילום: TPS

שלב ב' בתכנית טראמפ

בהתאם להסכם בין ישראל לחמאס ולנקודות עליהן הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ברגע שיימסר החלל החטוף האחרון, הלוחם רן גואילי, אמורה לישראל לסגת מה"קו הצהוב" מזרחה ולאפשר להעביר לאחריות כוח רב לאומי חלקים מה-54% מהשטח הפלסטיני, לפתוח את מעבר רפיח לשני כיוונים (כרגע פתוח רק ליציאה מרצועת עזה).

רן גואילי
החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה. רן גויאלי צילום: אתר רשמי, באדיבות מטה המשפחות להחזרת החטופים

ארה"ב

הממשל האמריקאי לוחץ את ישראל להיערך למעבר לשלב ב' עוד לפני שחזר החלל החטוף האחרון ולמקד את הפעילות ברפיח כשלב הראשון בה תקום עיר אוהלים למאות אלפי פלסטינים.

זה כולל מעבר של כלים הנדסיים כבדים לתחילת פינוי הריסות במסגרת שיקום רצועת עזה. ההערכה בצה"ל היא כי ברגע שיוחזר החלל החטוף האחרון, יוכרעו סוגיות קריטיות לגבי עתיד עזה בין הנשיא האמריקני דונלד טראמפ לראש הממשלה בנימין נתניהו.

טראמפ נועד הערב עם אמיר קטאר במטוס אייר פורס 1. 25 באוקטובר 2025
המטרה - להתקדם לשלב ב'. נשיא ארצות הברית ואמיר קטאר צילום: רויטרס

קטאר

לפי גורמי ביטחון, קטאר כמתווכת בולטת במשא ומתן לשחרור החטופים ו'היום שאחרי' ברצועת עזה, מנסה לנרמל את דרישות חמאס - לקדם ברצועת עזה מעבר לשלב ב' במסגרת הסכם הפסקת האש עוד בטרם הושב החטוף חלל האחרון לוחם היס"מ רן גואילי.

ישיבת הממשלה לקראת אישור תקציב המדינה לשנת 2026, 5 בדצמבר 2025
בישראל עדיין מתנגדים. ראש הממשלה נתניהו והשרים סמוטריץ', רגב וסער בישיבת הממשלה צילום: לשכת העיתונות הממשלתית, קובי גדעון

ההתנגדות ישראלית

ממשלת ישראל מתנגדת באופן נחרץ לכל התקדמות ללא השבת החלל החטוף האחרון, התחייבות ותחילת תהליך לפירוז רצועת עזה מנשק בדגש על פירוק חמאס וג'יהאד אסלאמי מנשקם, ומעבר שלטון חמאס לידי כוח רב לאומי.

בשלב זה חמאס לא עדכן מתי יחזיר את החלל החטוף הלוחם רן גואילי, לא ידוע על כוח רב לאומי שמוכן להיכנס לרצועת עזה וברפיח צה"ל עדיין נלחם במחבלים. גורמי צבא בכירים אמרו ביום שישי, "חמאס שולח מחבלים לעבר הקו הצהוב. כמעט מדי יום יש תקרית. אם זה לא נהיה בקו הצהוב הוא ישלח מחבלים לגבול".

התפנות עזתים מרפיח שבדרום הרצועה בעקבות הודעת דובר צה״ל. 31 במרץ 2025
תושבי רפיח מתפנים לאחר הודעת דובר צה"ל, מרץ 2025 צילום: תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

עיר אוהלים ברפיח

ארה"ב רוצה להפוך את רפיח כמודל ראשוני למרחב ללא טרור שלא בשליטת חמאס ולשם כך לוחצת את ישראל להקים מתחם נקי מהריסות עם תשתיות חשמל, מים, וביוב. בשלב זה אין כל התקדמות בגלל התנגדות ישראלית.

בשבוע האחרון הועלה רעיון מדיני שכדי לקדם בניית תשתיות ברפיח בכפוף להחזרת החלל החטוף תתחייב הנהגת חמאס להעביר שטחים שבשליטתה במקביל להיקף השטחים שתעביר ישראל ונמצאים בשליטה מבצעית של צה"ל מרפיח.

עוד באותו נושא: