logo

בישראל מעריכים: התגובה של איראן תהיה עוצמתית

161

מערכת הביטחון מעריכה כי איראן תגיב בעוצמה לתקיפה הישראלית על אדמתה באמצעות טילים בליסטיים וכטב"מים. החשש: מתקפה משולבת מעזה, לבנון, תימן ומוקדים נוספים. בפיקוד העורף ובארגוני החירום נערכים לתרחיש חמור עם הרוגים והרס נרחב

אמיר בוחבוט
אמיר בוחבוטעודכן לאחרונה 13/06/2025 - 06:28
בווידאו:פיצוץ במתקן הגרעין בנתנז, איראן, 13 ביוני 2025צילום: תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א לחוק זכויות יוצרים

כפי שפורסם בוואלה לפני יותר מחודש, לפי הערכות בישראל, יש לאיראן כ-2,000 טילים בליסטיים בעלי ראשי קרב במשקל של מאות קילוגרמים, שמסוגלים לגרום לנזק גדול מאוד. זאת, בנוסף לארסנל של כטב"מים שיכולים לטוס למרחק של כ-1,500 קילומטר מאיראן ולפגוע בעורף הישראלי.

במערכת הביטחון נערכים למגוון רחב של תרחישי תגובה של איראן, אחרי מתקפת הפתע של ישראל הלילה (שישי). לפי הערכות גורמי ביטחון שפורסמו בוואלה לפני יותר מחודש, מחזיקה איראן בכ-2,000 טילים בליסטיים, בעלי ראשי קרב במשקל של מאות קילוגרמים, המסוגלים להסב נזק כבד. נוסף על כך, בידי טהראן כטב"מים שיכולים לטוס מרחק של כ-1,500 קילומטר ולפגוע בעורף הישראלי.

נזקי תקיפת ישראל, טהראן, איראן, 13 ביוני 2025
נזקי תקיפת ישראל בטהראן צילום: רויטרס

כיצד עלולה להיראות התגובה?

ההערכה המרכזית בשלב זה היא כי ישוגרו עשרות טילים בליסטיים לעבר ישראל, לצד תקיפת מטרות רגישות באמצעות כטב"מים. היעדים האפשריים הם בסיסי צה"ל, מתקנים אסטרטגיים ותשתיות לאומיות. בכירים בישראל מזהירים כי תקיפה שכזו עלולה לגרום להרס נרחב במספר מוקדים, ולהוביל לאובדן חיי אדם בקרב אזרחים וחיילים. בהתאם, פיקוד העורף וארגוני החירום נערכים למענה מהיר ונרחב.

התרחיש המחמיר

במערכת הביטחון לא שוללים אפשרות לתרחיש חמור בהרבה, במסגרתו תגייס איראן את שלוחיה ברחבי המזרח התיכון. לאורך עשרות שנים מימנה איראן שלוחים וארגוני טרור במזרח התיכון, בדיוק לתרחיש שבו ישראל תוקפת את פרויקט הגרעין האיראני. לפי ההערכות, חיזבאללה, חמאס, הג'יהאד האסלאמי וארגונים נוספים בלבנון, עזה, איו"ש, תימן, עיראק וסוריה - עלולים להשתלב במתקפה מתואמת נגד ישראל, כחלק ממענה משולב למתקפה על פרויקט הגרעין.

יירוטים ונפילות טילים ששוגרו מאיראן, צפון הארץ, 1 באוקטובר 2024
יירוט טיל איראני במתקפה על ישראל, אוקטובר 2024 צילום: פלאש 90, אייל מרגולין

מדוע האיראנים עדיין לא הגיבו?

למרות שהתגובה האיראנית טרם הגיעה, מזהירים בישראל כי אין מקום לשאננות. ההבנה במערכת הביטחון היא שהתגובה תגיע, ובמלוא העוצמה. גורמים ביטחוניים מעריכים כי התקיפה הישראלית הנרחבת, שבוצעה בשיתוף פעולה בין צה"ל והמוסד, הפתיעה את הצמרת האיראנית. התקיפה הצביעה על חדירה מודיעינית עמוקה, שאפשרה פגיעה ממוקדת בדמויות בכירות, והותירה את ההנהגה בטהראן בהלם. ההערכה היא כי ייתכן שחלק מקובעי המדיניות חוסלו, והמשטר נמצא כעת בשלב של גיבוש תגובה וארגון מחדש.

עוד באותו נושא: