logo

קרבות פנים מול פנים 20 מטר מתחת לאדמה: היחידות המיוחדות בעומק המנהרות של עזה

307

לפי קצינים בצה"ל, הכוחות פיתחו שיטה ייחודית לטיפול במערכת המסועפת של המנהרות והם מנהלים לוחמה תת-קרקעית בשיטות פורצות דרך ובקנה מידה עולמי. "התמרון הקרקעי המסובך בהיסטוריה", הגדיר זאת אתמול שר הביטחון ורמז על פעולותיהם הנועזות

אמיר בוחבוט
אמיר בוחבוטעודכן לאחרונה 06/02/2024 - 11:50
מתחת לבית קברות: מנהרת טרור וחדרי שהייה של בכירי חמאסצילום: דובר צה"ל

הצהרתו המהדהדת של שר הביטחון יואב גלנט אמש (שני) בבסיס הקריה בתל אביב, לפיה התמרון הקרקעי בעזה, וככל הנראה בפרט בחאן יונס, הוא מהמורכבים והמסובכים בהיסטוריה של המלחמה - התמקדה במצוד התת-קרקעי שמנהל צה"ל ברצועה אחר הנהגת ארגון הטרור חמאס.

לדברי קצינים בכירים בצבא, שר הביטחון התכוון למשימה הייחודית שממלאות יחידות מיוחדות במרדף אחר בכירי חמאס, ובהם יחיא סינוואר ומוחמד דף, בתווך התת-קרקעי. הקצינים הסבירו כי לוחמי היחידות המיוחדות נלחמים, לראשונה בעולם, בעומק של יותר מ-20 מטר מתחת לאדמה ובחלק מהמקרים בתוואי מנהרות עמוק יותר.

מחסלים מחבלים, משמידים מנהרות: תיעוד מפעילות כוחות צה"ל בשכונת שג׳עייה 07 בדצמבר 2023
מחסלים מחבלים, משמידים מנהרות: תיעוד מפעילות כוחות צה"ל בשכונת שג׳עייה 07 בדצמבר 2023 צילום: דובר צה"ל

"בשבוע האחרון ניהלו הלוחמים חילופי אש עם מחבלי חמאס במערכות התת-קרקע של חמאס", אמר קצין והוסיף, "להערכתנו לא רק כי הפתענו אותם אלא במיוחד כי אנחנו מתחילים להגיע לעומק המנהרות. לא למנהרה שולית או לחלקי הפיר שמהווים קצה עם חשיבות נמוכה. בעומק המנהרה מעריכים שמסתתרים הבכירים ומכאן ניתן גם להבין כמה גדולה המערכת ועד כמה היא מסועפת".

קצינים בצה"ל טוענים כי היחידות המיוחדות פיתחו שיטה ייחודית לטיפול במערכת המסועפת של המנהרות והן מנהלות לוחמה תת-קרקעית בשיטות פורצות דרך ובקנה מידה עולמי - ולכן שר הביטחון שיבח אותם בצורה עקיפה.

מתחת לבית קברות: מנהרת טרור וחדרי שהייה של בכירי חמאס. 29 בינואר 2024
מתחת לבית קברות: מנהרת טרור וחדרי שהייה של בכירי חמאס. 29 בינואר 2024 צילום: דובר צה"ל

"למשל, הלוחמים יודעים להתמודד עם דלתות הדף כבדות מאוד שמפרידות בין חלקי המנהרות ומגנות על המחבלים מפני תקיפות אוויריות או מצוד", אמר אחד הקצינים, "הבעיה היא שקצב ההתקדמות הוא מאוד איטי בגלל רמת הבטיחות הגבוהה והסיכון לכוחות. לכן מי שרוצה תוצאות מדויקות צריך להיות נחוש ולהמתין סבלנות. כל זה קורה כשלמעלה מתנהל תמרון קרקעי עצים נגד גדודי חאן יונס".

עוד אמר הקצין, "צה"ל הגיע למקומות שבהם היה סינוואר. הוא עסוק בבריחה, אחרת לא היה משאיר אחריו סימנים. כבר היינו במספר מוקדים שבהם הוא שהה - המצוד אחריו מורכב מהרבה סיבות. לכן, גם המשא ומתן מול חמאס לוקח הרבה זמן. הוא קשה לאיתור גם כי הוא במנוסה. הוא או אנשיו בסוף יעשו טעויות ואנחנו נגלה את זה. לכן הוא רוצה לעצור את המלחמה כדי לשרוד".

עוד באותו נושא: