logo

רוח הרפאים מהמחלקה למתמטיקה: החיים הכפולים של הפרופסור שתכנן טבח

873

ללא רשתות חברתיות, בלי ראיונות, רק סיכומי הרצאות ועשרות מחקרים בינלאומיים: פרופ' שחר נבו, איש אקדמיה בודד מפתח תקווה - שהפך לנאשם בתכנון טרור נגד מאות אזרחים

אביחי חיים
אביחי חיים10/10/2026 - 19:27
פעילי טרור יהודי הציתו ציוד הנדסי בואדי רחים וריססו סיסמאותצילום: מעריב

במשך יותר משני עשורים בנה פרופ' שחר נבו קריירה ענפה בעולם המתמטיקה: הוא סיים את לימודיו בהצטיינות, פרסם עשרות מחקרים ולימד דורות של סטודנטים באוניברסיטת בר-אילן. הוא מתגורר לבדו בפתח תקווה ומחזיק ברישיון נשק.

עד השבוע שמו היה מוכר בעיקר במסדרונות המחלקה ובקרב אלה שעברו אצלו קורסים בחשבון אינפיניטסימלי ובאנליזה. גם ברשת נותרו בעניינו בעיקר מאמרים מדעיים, דפי קורסים, מבחנים וסיכומי הרצאות - ללא ראיונות, התבטאויות ציבוריות או נוכחות כלשהי ברשתות החברתיות.

אלא שכעת ניצבת הקריירה האקדמית הזו בצל כתב אישום חמור במיוחד: הפרופסור בן ה-60 מואשם בהכנה לביצוע מעשה טרור, סחיטה באיומים ושיבוש מהלכי משפט. לפי כתב האישום, במשך יותר משלוש שנים תכנן מתקפה שבמסגרתה ביקש לגרום למותם של מאות מערביי ישראל.

פרופסור שחר נבו
פני הרשע צילום: צילום מסך, אתר אוניברסיטת בר אילן

נבו נולד ב-12 באוקטובר 1966. את דרכו האקדמית החל בשנת 1984 באוניברסיטת תל אביב, שם השלים כעבור שלוש שנים תואר ראשון במתמטיקה. ב-1992 עבר לאוניברסיטת בר-אילן, בה השלים תואר שני ב-1995 ודוקטורט ב-1999. את לימודי המוסמך סיים בהצטיינות יתרה — הישג שבזכותו זכה ב-1996 בפרס הדיקן — וגם עבודת הדוקטורט שלו צוינה לשבח. את המחקר כתב בהנחיית פרופ' לורנס זלצמן, מומחה לאנליזה מרוכבת, והקשר המקצועי בין השניים נמשך גם בהמשך הדרך, במחקרים משותפים שפרסמו.

עם סיום הדוקטורט ב-1999 הצטרף נבו לסגל האקדמי מן המניין בבר־אילן. הוא החל כמרצה, ועם השנים התקדם בסולם הדרגות עד לפרופסור חבר במחלקה למתמטיקה.

תחומי מחקרו רחוקים שנות אור מהעולם שהכניס כעת את שמו לכותרות: לפי הפרופיל הרשמי שלו, התמחותו היא באנליזה מרוכבת (בדגש על משפחות נורמליות), תורת האופרטורים ומטריצות של פונקציות רציונליות. לאורך השנים רשם לזכותו 51 תוצרים אקדמיים, בהם 40 מאמרים שראו אור. פעילותו המחקרית נמשכה ברצף עד השנים האחרונות: ב-2023 ראה אור מחקר משותף שלו עם זאב שם טוב ב-Journal of Mathematical Analysis and Applications, וב-2024 פרסם מחקר נוסף לצד תומר מנקט.

במקביל קיים שיתופי פעולה ממושכים מעבר לים, ובהם שורת פרסומים עם המתמטיקאי הגרמני יורגן גראל מאוניברסיטת וירצבורג, לצד השתתפות בכנסים בארץ ובעולם. ב-2012 נמנה עם מארגני מושב האנליזה בכנס האיגוד הישראלי למתמטיקה ואף הרצה בו, וב-2017 שימש כחוקר אורח בבית הספר למתמטיקה וסטטיסטיקה באוניברסיטת סידני באוסטרליה.

עשרות פורעים בדרכם לכפר קוסרה
עשרות פורעים בדרכם לכפר קוסרה צילום: תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים, ללא קרדיט

לצד המחקר נשאר נבו חלק בלתי נפרד ממערך ההוראה בבר-אילן. עקבות הקורסים שהעביר פזורים ברשת כבר יותר מעשור - מדפי תרגילים ומבחנים ועד סיכומי הרצאות שהכינו הסטודנטים; בשנת 2023, למשל, הועלה לאתר Math-Wiki מסמך שכותרתו "סיכום קורס אינפי 4 על פי הרצאות של פרופ' שחר נבו".

גם בשנת הלימודים האחרונה המשיך להרצות כרגיל. במערכת השעות של האוניברסיטה הוא רשום כמרצה בקורסים "מתמטיקה לכימאים ג'" ו"חשבון אינפיניטסימלי 4", ואף מופיע כיועץ אקדמי לסטודנטים באתר המחלקה. מועד ב' האחרון של הקורס באינפי התקיים ב-1 בספטמבר השנה, שבועות ספורים בלבד לפני מעצרו.

מתנחלים מטילים מצור על בתים פלסטינים בקוסרה
11.8.26
מתנחלים מטילים מצור על בתים פלסטינים בקוסרה 11.8.26 צילום: תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

מחוץ לכותלי האקדמיה, כמעט לא קיים מידע פומבי על חייו האישיים של נבו. לפי פרטי הפרשה שנחשפו במסמכי התביעה, הוא מתגורר לבדו בפתח תקווה ומחזיק ברישיון נשק.

בחינת עברו מבליטה בעיקר את היעדרו של כל ממד שאינו מקצועי: למרות עשרות שנים באוניברסיטה, עשרות מחקרים ודורות של סטודנטים - טביעת הרגל הדיגיטלית שלו כולה כמעט עוסקת במתמטיקה נטו. ברשת נותר אתר אישי ישן בשרת של אוניברסיטת בר־אילן, הכולל קורות חיים, רשימת פרסומים ופרטי קשר, לצד פרופילים אקדמיים ומקצועיים שונים. לעומת זאת, לא אותרו חשבונות ציבוריים ברשתות החברתיות שניתן לשייך לו בוודאות, ואף לא ראיונות עבר או מאמרי דעה.

גם באתר "דרגו", שבו סטודנטים נוהגים לחוות דעה על סגל ההוראה, קיים עמוד על שמו — אך הוא נותר ריק מביקורות. עמודו הרשמי באתר המחלקה למתמטיקה, שעדכונו האחרון נרשם ב-9 ביוני השנה, הציג אותו כפרופ' שחר נבו ופירט את תחומי מחקרו, בטרם הוסר מהרשת.

באוניברסיטת בר-אילן מיהרו להתנער מאיש הסגל הוותיק. בעקבות הגשת כתב האישום נמסר מהמוסד כי הם "מוקיעים ומזועזעים מהמעשים המיוחסים למרצה", והובהר כי הוא יושעה לאלתר עד תום ההליכים. במקביל, שמו הוסר מדף המרצים של האוניברסיטה.

חשד לתג מחיר בכפר קוסרה, 26 ביולי 2026
חשד לתג מחיר בכפר קוסרה, 26 ביולי 2026 צילום: תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

לפי האישום שהגישה פרקליטות המדינה לבית המשפט המחוזי מרכז בלוד, המרצה בן ה-60, תושב פתח תקווה, תכנן להוציא לפועל תכנית קיצונית ורצחנית - אותה הגה כמה שנים מתוך מניע אידיאולוגי. הנאשם כינה את תוכניתו בשם עי"ט – ראשי תיבות של המלים "עם יעשה טרנספר".

פרקליטות מחוז מרכז מייחסת לנאשם בכתב האישום ביצוע עבירות ביטחוניות של הכנה לביצוע מעשה טרור לפי חוק המאבק בטרור, סחיטה באיומים ושיבוש מהלכי משפט, ומבקשת מבית המשפט לעצור אותו עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו.

מכתב האישום שהגישו עורכי הדין רועי רייס ותומר שטיינברג מפרקליטות מחוז מרכז עולה, כי על רקע מהומות "שומר חומות" ובהמשך, ביתר שאת על רקע מלחמת "חרבות ברזל", החליט הנאשם לתכנן ולהוציא אל הפועל מעשי טרור רבים באופן סימולטני, ולגרום למותם של מאות רבות של אזרחי ישראל ערבים, לרבות בדואים, בכל רחבי הארץ וכן ערבים המתגוררים במזרח ירושלים ובאיו"ש. זאת, על מנת לגרום לבריחתם וגירושם לצמיתות לתחומי ירדן, לבנון ורצועת עזה.

עוד באותו נושא: