
אובך כבד האופף חלקים נרחבים בדרום מזרח אסיה במהלך החודש האחרון משבש את חייהם של התושבים. סגירת בתי הספר והעסקים היא רק תוצאה אחת של בעיית זיהום האוויר, שהורגת מדי שנה מאות אלפי אנשים באזור. כך מדווח ארגון הבריאות העולמי.
על פי נתוני הארגון, זיהום האוויר הפוקד חלקים נרחבים באזור הוא אחד מהקשים בעולם, וגורם למותם של כ-500 אלף אנשים מדי שנה. מייקל קריזנובסקי, מומחה איכות אוויר בארגון האירופאי לסביבה ובריאות בבון מספר, כי סחף העשן מהצתה מכוונת ובלתי חוקית של מספר יערות באינדונזיה, גרמו למלזיה להכריז על מצב חירום בשבוע שעבר בשני איזורים מחוץ לבירה קואלה למפור. בשל סדרת השריפות, כוסו גם חלקים מתאילנד באובך הסמיך.
בימי הזיהום הכבד אמרו גורמי בריאות רשמיים במלזיה, כי בתי החולים דיווחו על עלייה של 150 אחוזים באנשים שהגיעו אליהם עם בעיות נשימה ועל שבעה אנשים, בעלי היסטוריה של בעיות נשימה, שמתו. הממשלה לא יכולה לאשר שהזיהום הוא הגורם הרשמי לעלייה זו.
הזיהום היומיומי אפילו מסוכן יותר
מצב החירום במלזיה הורד לאחר יומיים. אך מטאורולוגים צופים שענן חדש יחלוף מעל חלקים במלזיה וייתכן שגם מעל סינגפור, בשבוע הבא. זאת ועוד, בסוכנות הידיעות איי.פי. דווח, כי מצב האובך, שנגרם ככל הנראה משריפות באי האינדונזי סומטרה, הוא בעיה המופיעה מדי שנה ושהגיעה לשיאה בין השנים 1997-98, כאשר מספר מדינות באזור כוסו בעשן סמיך.
"כאשר רמות הזיהום עולות, אנחנו רואים עלייה במספר האנשים המתים מבעיות נשמה ומחלות בכלי הדם", אמר מייקל בראוור שחקר את השפעות הזיהום ב-97-98, והוסיף כי "אנשים המתגוררים באזורים בהם זיהום האוויר חריף יותר, נוטים למות מוקדם יותר מאלו החיים באיזורים מזוהמים פחות". בתוך כך, מדווח ארגון הבריאות העולמי, כי ברחבי העולם זיהום אוויר גורם לכ-800 אלף הרוגים מדי שנה.
קריזנובסקי אמר, כי חלקיקים דקים, כמו אלו המשוחררים מהשריפות, הם תורמים עיקריים לבעיות נשימה, בעיקר אצל ילדים, זקנים ואנשים עם מחלות קיימות. הוא אמר, כי מרבית המקרים מדווחים במהלך תקופות מזוהמות, אך זיהום יומיומי הוא דאגה גדולה יותר. לדבריו, זיהום האוויר בדרום מזרח אסיה אינו נגמר מחוץ לבית, וכי במרבית הבתים במדינות המתפתחות באסיה מחממים ומבשלים באמצעות שריפת עץ או נפט הגורמים לזיהום כבד גם בתוך הבתים.
על כן, מזהיר קריזנובסקי, במדינות המתפתחות ישנה עלייה במספר הילדים המתים מזיהומים בקנה הנשימה, המסכנים במיוחד ילדים בני למטה מחמש שנים. עם זאת, מדגיש קריזנובסקי, "למרות שהזיהום מהשריפות רציני ואקוטי, יש דרך לשלוט בו. זיהום אוויר יומיומי", הוא מוסיף, "מתחבורה, תעשייה ושריפה לא חוקית של עצים, נפט וחומרים מוצקים, גורם לרמת זיהום גבוהה וקבועה המסוכנת יותר".