logo

זיהום אוויר חריג ליד בז"ן: משרד הבריאות הודיע על סגירת שני בתי ספר | אלו ההנחיות לתושבים

4

בעקבות עבודות תחזוקה במתחם בז"ן נמדדו ריכוזי בנזן חריגים • לתושבים בטווח של עד קילומטר, במיוחד לילדים ולנשים בהיריון, מומלץ להימנע משהייה בחוץ שלא לצורך • המשרד להגנת הסביבה הורה על הפסקת העבודות

יואב איתיאל
יואב איתיאל11/10/2026 - 23:39
תיעוד מהפגיעה בבז"ןצילום: מעריב

משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה פרסמו הערב (ראשון) הנחיות חריגות לציבור בעקבות ריכוזים גבוהים במיוחד של בנזן, חומר מסרטן ודאי לאדם, שנמדדו בימים האחרונים סמוך למתחם בתי הזיקוק במפרץ חיפה. בתיאום עם עיריית קריית אתא הורה משרד הבריאות כי הלימודים מחר (שני) בתיכון החברתי ובבית הספר ארזים, הממוקמים באזור התעשייה דשנים הסמוך לבז”ן, לא יתקיימו במבנים הרגילים אלא יועברו לאתרים חלופיים.

במקביל המליצו שני המשרדים לאוכלוסייה הנמצאת בטווח של עד קילומטר מבתי הזיקוק, ובמיוחד לילדים ולנשים הרות, להימנע משהייה בחוץ שלא לצורך. לעובדי אזור התעשייה הומלץ לסגור חלונות ולהפעיל מזגנים. מחר תתקיים הערכת מצב נוספת, בהתאם לתוצאות ניטור האוויר, ובה ייקבע אם ניתן להסיר את ההגבלות.

ההחלטה התקבלה לאחר שבסוף השבוע, 9–10 באוקטובר, נמדדו ריכוזים חריגים מאוד של בנזן בתחנת ניטור 4, הממוקמת באזור התעשייה דשנים בקריית אתא, בסמוך לתיכון החברתי. בשבת הגיע הריכוז הממוצע היממתי בתחנה ל־12.9 מיקרוגרם למטר מעוקב, פי 3.3 מערך הסביבה היממתי הקבוע בתקנות, העומד על 3.9 מיקרוגרם למטר מעוקב. מדובר בחריגה של כ־230%.

במקביל, לפי נתונים שפרסמו הפעילה הסביבתית רווית שטסל ומטה הפעילים “מנקים את מפרץ חיפה”, נרשמו במערכת הניטור על גדר מתחם בז”ן ריכוזים נקודתיים קיצוניים שהגיעו בשיאם ל־646.9 מיקרוגרם למטר מעוקב. מדובר במדידה מסוג שונה מהממוצע היממתי, ואין להשוות אותה ישירות לערך הסביבה היממתי.

המפעלים הפטרוכימיים ובתי זיקוק, מפרץ חיפה,
עקב ריכוזי בנזן חריגים: שני בתי ספר בסמוך לבז"ן נסגרו צילום: פלאש 90, יניב נדב

עבודות התחזוקה הופסקו בעקבות החריגות

בלילה שבין שבת לראשון, בעקבות שינוי בכיוון הרוח, החלו להימדד ריכוזים גבוהים גם מצדו האחר של מתחם בתי הזיקוק. בתחנת משרד הרישוי הישן בחיפה נמדד הבוקר ריכוז של 31.61 מיקרוגרם למטר מעוקב, ואילו בקו הגדר הצפוני של בז”ן נרשם שיא של 107.85 מיקרוגרם למטר מעוקב ובקו הגדר המערבי נמדד שיא של כ־60 מיקרוגרם למטר מעוקב.

לפי הודעת המשרדים, בשעות הלימודים הבוקר נרשמה בתחנת הניטור בקריית אתא מגמת ירידה והריכוזים היו נמוכים, אולם בצהריים החלו לעלות שוב. במשרד להגנת הסביבה קשרו את האירוע לעבודות התחזוקה התקופתיות ולשיקום נזקים שנגרמו למתחם במהלך המלחמה. בעקבות הממצאים הורה המשרד להפסיק את עבודות התחזוקה, ובשיחת בירור דחופה עם נציגי המפעל דרש לבדוק את האירוע ולהגיש תוכנית מפורטת להמשך העבודות ולאמצעים שימנעו חריגות נוספות. הגשת התוכנית נקבעה כתנאי לחידוש העבודות.

בנזן הוא חומר אורגני נדיף הנפלט בין היתר בתהליכי זיקוק נפט וטיפול בדלקים. הוא מוכר כחומר מסרטן ודאי לאדם. חשיפה ממושכת אליו עלולה לפגוע במערכת הדם ובמח העצם ולהגדיל את הסיכון ללוקמיה. הסיכון הבריאותי תלוי בין השאר בריכוז החומר, במשך החשיפה ובתדירותה.

קו הרקיע של חיפה לאחר קריסת מגדל בז"ן - 29 יוני 2020
קו הרקיע של חיפה לאחר קריסת מגדל בז"ן - 29 יוני 2020 צילום: פלאש 90, מאיר וקנין

“הרוח משנה כיוון, אבל הזיהום לא נעלם”

כבר מוקדם יותר היום הזהירו פעילי מטה “מנקים את מפרץ חיפה” מהמשך העלייה בריכוזי הבנזן. בהודעה שכותרתה “הבנזן ממשיך להשתולל במפרץ חיפה” התריעו כי שינוי כיוון הרוח אינו מביא להפסקת הזיהום אלא לשינוי במקומות שבהם הוא נמדד.

הפעילים מתחו ביקורת על התנהלות המשרד להגנת הסביבה, ודרשו להכניס למתחם צוותי פיקוח ואכיפה שישהו בו ברציפות עד לאיתור מקור הפליטות והפסקתן. “לא עוד מעקב מרחוק ולא עוד הסתפקות בדיווחים של בז”ן”, מסרו. “תושבי מטרופולין חיפה אינם ברווזים במטווח! אסור להמתין לחריגה נוספת כדי לפעול. הגיע הזמן לאתר את מקור הפליטות ולעצור אותן, לא רק למדוד ולתעד. עכשיו!”

לדברי הפעילים, איגוד ערים מפרץ חיפה להגנת הסביבה התריע שוב ושוב על ריכוזי הבנזן החריגים, אך הזיהום נמשך. הם דורשים מהמשרד להגנת הסביבה להפעיל את סמכויות הפיקוח והאכיפה שלו ולא להסתפק בניטור ובדיווחים המתקבלים מהמפעל.

מעיריית קריית אתא נמסר כי ראש העיר יעקב פרץ פועל מול גורמי הממשלה והנהלת בז”ן בדרישה להפסיק את כל עבודות התחזוקה ולא לאפשר את חידושן עד להבטחת איכות האוויר. “ראש העיר, יעקב פרץ, פועל מהבוקר בנחישות מול גורמי הממשלה והנהלת בז”ן בדרישה חד משמעית להפסיק לאלתר את כל עבודות התחזוקה במתקן ולא להתיר את חידושן עד להבטחה מוחלטת של איכות האוויר. בריאות הילדים והתושבים עומדת בראש סדר העדיפויות”, נמסר מהעירייה. עוד צוין כי מינהל החינוך העירוני עומד בקשר רציף עם משרד החינוך ונערך בהתאם להנחיות בנוגע ללימודי תלמידי התיכון החברתי ובית הספר ארזים.

מפרץ חיפה
פעילי מטה 'מנקים את מפרץ חיפה' הזהירו כי שינוי כיוון הרוח אינו מביא להפסקת הזיהום אלא לשינוי במקומות שבהם הוא נמדד. מפרץ חיפה צילום: יואב איתיאל, לוטם עובד

גם ארגון מגמה ירוקה תקף בחריפות את הממשלה, והפנה את הביקורת לשר האנרגיה אלי כהן ולשרה להגנת הסביבה עידית סילמן. “שר האנרגיה אלי כהן והשרה להגנת הסביבה עידית סילמן מפקירים את בריאות הילדים בישראל”, מסר הארגון. “הנתונים שנחשפו במפרץ חיפה צריכים להדיר שינה מעיני כל הורה: בחצר בית ספר בקריית אתא נמדד ריכוז בנזן הגבוה פי 3.3 מערך הסביבה היממתי, כלומר חריגה של כ־230%”.

במגמה ירוקה טענו כי מתחילת השנה נרשמו במקום שלוש חריגות מערך הסביבה היממתי, אך המשרד להגנת הסביבה לא נקט צעדים מספקים להפסקת הזיהום. הארגון קשר את האירוע גם לתוכניות בתחום האנרגיה באשדוד, והזהיר מפני ההשלכות האפשריות של הקמת תחנת כוח נוספת במתחם בית הזיקוק בעיר, שלדבריו מקדם שר האנרגיה חרף התנגדות הרשויות המקומיות ואזהרות אנשי מקצוע במשרד להגנת הסביבה.

“היום אלה הילדים בקריית אתא שנחשפים לריכוזים חריגים של חומר מסרטן בסביבת בית הספר שלהם, ומחר אלה עלולים להיות הילדים באשדוד וביבנה”, מסרו בארגון. “זו אותה מדיניות של הפקרה: קודם מאפשרים להרחיב את התעשייה המזהמת, אחר כך מתפלאים כשהזיהום מחמיר, ולבסוף מסבירים לתושבים שהכול עומד בתקנות”.

עידית סילמן, 18 ביוני 2026
ארגון מגמה ירוקה נגד השרה לאיכות הסביבה עידית סילמן ושר האנרכיה אלי כהן: "מפקירים את בריאות הילדים בישראל” צילום: ראובן קסטרו

ראש עיריית חיפה דורש סגירה עד 2029

האירוע מתרחש ימים ספורים לאחר שראש עיריית חיפה, יונה יהב, פנה לראשי כל המפלגות המתמודדות בבחירות הקרובות בדרישה לעגן בהסכמים הקואליציוניים התחייבות מחייבת להפסקת הפעילות הפטרוכימית במפרץ חיפה עד שנת 2029.

במכתבו הזהיר יהב מהסיכון הבריאותי המתמשך לתושבי המטרופולין ומהסכנה הביטחונית הנובעת מהמשך פעילות המתקנים. הוא הזכיר כי במהלך המלחמה נפגע מתחם בז”ן מטילים כמה פעמים, שלושה מעובדיו נהרגו ומתקנים במתחם הושבתו.

יהב דרש לקבוע תאריך יעד מחייב, להקצות את התקציבים הדרושים, לפתח תשתיות חלופיות ולקיים פיקוח ודיווח תקופתי לציבור ולכנסת. “תושבי חיפה והמפרץ זכאים לדעת שהחלטה לאומית שהתקבלה לא תישאר על הנייר”, אמר.

למרות החלטת הממשלה לקדם את פינוי התעשייה הפטרוכימית ממפרץ חיפה, טרם נקבע מועד ממשלתי מחייב להפסקת פעילות בתי הזיקוק. עד כה לא נודע על מי מראשי המפלגות שנענה פומבית לדרישת יהב להתחייב לסגירתם עד שנת 2029.

יונה יהב על רקע בתי זיקוק במפרץ חיפה
פנה לראשי כל המפלגות המתמודדות בבחירות הקרובות להפסיק את הפעילות הפטרוכימית במפרץ חיפה עד שנת 2029. יונה יהב על רקע בתי זיקוק במפרץ חיפה צילום: עיבוד תמונה, ראובן קסטרו

במשרד להגנת הסביבה הדגישו הערב כי הם ממשיכים לקדם את מדיניות הממשלה להפסקת הפעילות הפטרוכימית במפרץ חיפה, במסגרת תוכניות פיתוח האזור ותמ”א 75, שנועדה לאפשר פיתוח בר־קיימה ולשפר את איכות האוויר ובריאות הציבור. בינתיים יימשך המעקב אחר תחנות הניטור, ומחר תתקיים הערכת מצב נוספת בנוגע להמשך ההגבלות על הלימודים ועל פעילות הציבור בסביבת המתחם.

מקבוצת בזן נמסר בתגובה: “קבוצת בזן מפעילה אמצעים וטכנולוגיות סביבה מתקדמות על מנת לצמצם ככל הניתן את ההשפעה הסביבתית שלה. בזן תמשיך לפעול באחריות ובשיתוף פעולה מלא מול כל הרגולטורים והגורמים האחראיים על בריאות התושבים”. בתגובתה לא התייחסה הקבוצה במפורש למקור ריכוזי הבנזן החריגים או להפסקת עבודות התחזוקה בהוראת המשרד להגנת הסביבה.

עוד באותו נושא: