שב"כ ממליץ היום (רביעי) להמתין עם חידוש הטיסות מאיחוד האמירויות לישראל לפחות עד להשלמת התחקיר בעקבות האירוע בטיסת פליי דובאי - כך מסרו גורמי ביטחון המצויים בפרטים לוואלה. במערכת הביטחון מבקשים להבין את מלוא נסיבות האירוע ולוודא שאין תהליך או מתווה נוסף שעלול להפתיע את ישראל, ורק לאחר מכן לבחון חזרה הדרגתית של הטיסות.
לפי גורמי הביטחון, בשב"כ עומדים בשלב זה על ההמלצה שלא למהר ולהחזיר את הטיסות לשגרה. המטרה היא לקבל תמונה מלאה ככל האפשר מהחקירה, להבין אם מדובר באירוע נקודתי ולשלול אפשרות לאיומים נוספים.
בדיון הביטחוני הפנימי התעקש ראש השב"כ דוד זיני כי הבידוק הביטחוני של איחוד האמירויות אינו מספק, וכי כדי לחדש את הטיסות יש לבצע בדיקות CT, כפי שנהוג במדינות רבות בעולם. זיני התנגד גם בעבר לטיסות ישראליות לדובאי ומדובאי בשל החשש הביטחוני. נכון לעכשיו, בדובאי לא הסכימו להכניס מכשירי שיקוף (CT) כחלק ממערך הבידוק.

פליי דובאי מבצעת מדי יום עשר טיסות בקו לישראל וממנה - חמש לכל כיוון - ובהן כ-2,000 נוסעים בסך הכול. בשלב זה לא ברור אם הנוסעים הישראלים יוסטו לטיסות של חברות אחרות.
בשלב זה, טיסות פליי דובאי ימתינו. מוקדם יותר היום טיסה נוספת של החברה, שכבר המריאה מדובאי והייתה בדרכה לתל אביב, הסתובבה במהלך הטיסה וחזרה לדובאי. ההמלצה מתייחסת בשלב זה לטיסות פליי דובאי. מוקדם יותר היום טיסה נוספת של החברה, שכבר המריאה מדובאי והייתה בדרכה לתל אביב, הסתובבה במהלך הטיסה וחזרה לדובאי.
בהמשך להמלצות גורמי הביטחון ושב"כ, שרת התחבורה מירי רגב המליצה לראש הממשלה להשעות את טיסות חברת פליי דובאי למשך שבוע ימים, עד לתום החקירה, בירור נסיבות האירוע ובחינת תהליך הבידוק והביטחון בחברה, ולאחר מכן לבצע אישור ותיקוף מחדש. לפי גורמי ביטחון, מי שאמור לאשר סופית את ההחלטה הוא ראש הממשלה, בשל ההשלכות המדיניות שלה.
בתוך כך, גורמים המצויים בפרטים טוענים כי הסעודים אינם משתפים פעולה, דבר שעורר תדהמה בקרב גורמים בישראל, בין היתר על רקע התהליכים האזוריים בשנים האחרונות. בשל היעדר שיתוף הפעולה, נאלצה ישראל להעביר חלק מהמסרים והבקשות דרך גורמים מקבילים באיחוד האמירויות ובארצות הברית.

המוסד בודק: האם מאחורי טייס המשנה עמדה תשתית?
במקביל, ראש המוסד רומן גופמן הנחה על תחקיר מעמיק של טייס המשנה, הרקע שלו והאפשרות שמאחוריו עמדה תשתית או הכוונה - כך מסר גורם ביטחוני.
גופמן הנחה בנוסף לבחון איומים דומים ממדינות נוספות ואת פוטנציאל הטרור התעופתי בכלל. בשלב זה מדובר באפשרויות שנבדקות, וטרם נקבע כי טייס המשנה פעל במסגרת תשתית או בהכוונת גורם חיצוני.
בישראל כבר הביעו במהלך היום חשש גם מפיגועי חקיינות או "פיגועי השראה". לצד התחזקות ההערכה בישראל שמדובר בניסיון פיגוע, נבדקו במהלך היום גם אפשרויות אחרות בנוגע לרקע למעשה.
חברת פליי דובאי מסרה מצדה כי הסיבות והמניעים לאירוע עדיין אינם ידועים ונמצאים בחקירה. החברה אישרה כי התרחש עימות בתא הטייס וכי אנשי צוות נוספים שהיו בטיסה השתלטו על האירוע והנחיתו את המטוס בשלום בטבוק שבסעודיה.

המחלוקת מאחורי הקלעים: איך חוזרים לשגרה?
במקביל לתחקיר הביטחוני מתנהלת מאחורי הקלעים מחלוקת באשר לאופן שבו נכון להתנהל מעתה עם הטיסות הממריאות מאיחוד האמירויות לישראל. המל"ל, שב"כ, המוסד ומשרד התחבורה נדרשו לגבש המלצות באשר להמשך הפעילות בקו.
לצד זאת, נמצא פתרון חלקי עבור חברות התעופה הישראליות. איחוד האמירויות אישרה למאבטחי שב"כ לקיים בימים הקרובים בדיקות בנמל התעופה בדובאי, באופן שיאפשר לאל על, ישראייר וארקיע להפעיל באופן זמני טיסות מהמדינה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח הערב עם נשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד בעקבות האירוע. "שוחחתי עם בן זאיד וקבענו לסדר את ענייני האבטחה", אמר נתניהו. מדובר בשיחה השנייה בין השניים השבוע, לאחר שנפגשו מוקדם יותר באבו דאבי.

הנוסעים כבר חזרו לישראל
נוסעי טיסה FZ1073 כבר שבו הערב לישראל ונחתו בנתב"ג. בכך הסתיים שלב החזרת הנוסעים שנאלצו לנחות בטבוק בעקבות האירוע במטוס.
האירוע החל במהלך הטיסה מדובאי לתל אביב, כשבתא הטייס התרחש עימות שבמהלכו נדקר אחד הטייסים והמטוס איבד גובה. אותות מצוקה שהתקבלו מהמטוס עוררו בישראל חשש לחטיפה, ומטוסי קרב הוזנקו.
שר הביטחון ישראל כ"ץ הגדיר בהמשך את האירוע "ניסיון פיגוע ג'יהאדיסטי", ואמר כי לפי המידע הראשוני שבידי מערכת הביטחון, הכוונה הייתה לרסק את המטוס על נוסעיו. חברת פליי דובאי, מנגד, מסרה כי המניע עדיין נמצא בחקירה.
כעת עובר מרכז הכובד מהחזרת הנוסעים לחקירת האירוע ולהשלכותיו על מערך התעופה בין ישראל לאיחוד האמירויות. בשב"כ מבקשים להמתין לתוצאות התחקיר לפני חידוש הטיסות, בעוד שבמוסד בוחנים אם האירוע היה נקודתי או חלק מאיום רחב יותר.