logo

עתירה דחופה לבג"ץ: להקפיא את רפורמת התפתחות הילד בשנה

3

עמותת שליו וארגון נכה לא חצי בן אדם עתרו נגד המעבר לקופות החולים, בטענה להיעדר תשתית עובדתית, מחסור במטפלים וחשש לפגיעה אנושה ברצף הטיפולי בפריפריה. העותרים: "זהו כשל מנהלי חמור והחלטה תקציבית שמנותקת לחלוטין מצורכי הילדים בשטח"

אביחי חיים
אביחי חייםעודכן לאחרונה 02/02/2026 - 19:13
ועדת הבריאות דנה בפרישת ישראל מארגון הבריאות העולמיצילום: ערוץ כנסת

עתירה דחופה הוגשה היום (שני) לבג"ץ על ידי עמותת שליו וארגון "נכה לא חצי בן אדם", באמצעות עורכי הדין נטלי אלון וגיא אקוקה, בבקשה להקפיא את יישום הרפורמה בהתפתחות הילד למשך שנה לפחות.

הרפורמה, שיצאה לדרך אתמול לאחר שורת דחיות, מעבירה את האחריות לטיפולי התפתחות הילד מהמדינה לידי קופות החולים, אולם העותרים מבקשים מבית המשפט להוציא צו ביניים שיעצור את המהלך, וכן צו על תנאי שיורה למדינה להסביר מדוע לא תושהה הרפורמה עד להצגת נתוני היערכות מלאים.

העותרים: עו"ד נטלי אלון, שרונה שליו ואלכס פרידמן
העותרים עו"ד נטלי אלון, שרונה שליו ואלכס פרידמן צילום: אתר רשמי, נכה לא חצי בן אדם
ח"כ ירון לוי
ח"כ ירון לוי בירך על העתירה צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

כשלים בנתונים ובפיקוח הפרלמנטרי

לטענת העותרים, הרפורמה יצאה לדרך ללא תשתית עובדתית מינימלית, כאשר משרד הבריאות וקופות החולים לא הציגו נתונים בסיסיים על מספר המטפלים שגויסו, היקף התקנים החסרים וזמני ההמתנה הצפויים. בעוד שבשנת 2024 ניתנו בישראל כ-2.3 מיליון טיפולים, המעבר למסלול החדש צפוי להוסיף עשרות אלפי מגעים טיפוליים מבלי שקיימים די מטפלים במערכת. יתרה מכך, נטען כי קופות החולים עצמן הודו בדיוני הכנסת כי אינן ערוכות ליישום מלא של המהלך. העתירה נשענת על עילות של חוסר סבירות קיצוני, פגיעה במידתיות ואפליה, תוך אזהרה מפני פגיעה חמורה בילדים בשל ניתוק רצף טיפולי, בדגש על הפריפריה והאוכלוסיות המוחלשות.

שרונה שליו, יו"ר עמותת שליו, הבהירה כי לא מדובר בהתנגדות אידיאולוגית אלא בהיכרות עם המציאות הקשה בשטח, בה זמני ההמתנה כבר היום אינם סבירים. לדבריה, בפריפריה אין מרווח טעויות וההחלטה היא תקציבית ומנותקת מטובת הילד. אלכס פרידמן, מייסד "נכה לא חצי בן אדם", הוסיף כי מדובר בפגיעה בילדים חסרי ישע שעלולים לספוג נזק בלתי הפיך. במישור המשפטי, עו"ד נטלי אלון הגדירה את המהלך ככשל מנהלי חמור שנכפה ללא היערכות, ועו"ד גיא אקוקה הדגיש כי קבלת שירותי בריאות היא זכות חוקתית שלא תיתכן פגיעה בה. ח"כ ירון לוי בירך על העתירה וציין כי משרד הבריאות נמנע מהצגת נתונים לוועדת הבריאות במשך שמונה חודשים, דבר המהווה פגיעה בציבור וזלזול בכנסת.

עוד באותו נושא: