logo

לקראת פגישת נתניהו-טראמפ: משפחות החטופים דורשות הסכם כולל

459

"מדובר בצעד מתבקש, שסופו מוכרח להיות השגת הסכם שיבטיח את השבת החטוף האחרון בלוח זמנים ברור", נכתב בהודעת המטה, על רקע ההחלטה להוציא את המשלחת לקטאר. המשפחות דורשות לייצר מנגנון שיקצר את לוחות הזמנים: "אין לחטופים ולו עוד יום אחד לחכות"

אורי סלע
אורי סלעעודכן לאחרונה 06/07/2025 - 12:38
הצהרת משפחות חטופים, שער בגין, 5 ביולי 2025צילום: מערכת וואלה

מטה המשפחות להחזרת החטופים התייחס ליציאת משלחת המשא ומתן היום (ראשון) לדוחא, על רקע הדיווחים להתקדמות בעסקה וכן לקראת פגישת ראש הממשלה בנימין נתניהו, עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.

"משפחות החטופים והחטופה עודכנו בדבר ההחלטה להוציא משלחת ישראלית לשיחות בדוחא, ומחזקות את החלטה זו. מדובר בצעד מתבקש, שסופו מוכרח להיות השגת הסכם כולל שיבטיח את השבת החטוף האחרון בלוח זמנים ברור", נכתב בהודעה מטעם המטה.

"המשפחות דורשות לקבל עדכון בהיר ושקוף ממנהלת החטופים ומהגורמים הרשמיים מה הם התנאים שישראל מגדירה כ'אינם מקובלים' - זכות המשפחות והציבור לדעת. כמו כן, המשפחות דורשות מצוות המו"מ לייצר מנגנון שיקצר את לוחות הזמנים, על מנת להבטיח שהסכם כולל יושג עוד השבוע כמו גם הבטחה כי העסקה הנידונה עוסקת בהשבתם של כולם - ללא סלקציות. אין לחטופים ולו עוד יום אחד לחכות", הוסיפו.

הפגנה למען שחרור חטופים, מחוץ לקריה, 5 ביולי 2025
המשפחות דורשות לקצר את לוחות הזמנים". הפגנה למען שחרור החטופים מול הקריה, אתמול צילום: פלאש 90, מרים אלסטר

אתמול, ישראל דחתה את הדרישה של חמאס לשינויים בהצעה לעסקת חטופים והפסקת אש בעזה, אך הודיעה שתשלח את צוות המשא ומתן לשיחות בקטאר בניסיון לגשר על הפערים - כך נמסר בהודעת לשכת ראש הממשלה.

למרות שנותרו חילוקי דעות, העובדה שצוותים מישראל ומחמאס יקיימו שיחות עקיפות בקטאר בימים הקרובים מהווה צעד נוסף לעבר הסכם אפשרי להפסקת אש. זו תהיה הפעם הראשונה שבה הצדדים מחדשים את המשא ומתן העקיף מאז שהסבב הקודם נכשל לפני שישה שבועות.

הנשיא טראמפ לוחץ על חמאס באמצעות המתווכים מקטאר ומצרים, ועל ישראל להסכים לעסקה שתכלול הפסקת אש למשך 60 ימים, שחרור עשרה חטופים חיים ו־18 חטופים חללים. טראמפ מעוניין לראות התקדמות עד יום שני, אז ייפגש עם נתניהו בבית הלבן. בליל שישי אמר טראמפ לכתבים על סיפון "אייר פורס 1" כי הוא "אופטימי מאוד" לגבי הסיכוי להסכם בשבוע הבא.

ראש הממשלה בנימין נתניהו, המכללה לשוטרים בבית שמש, 1 ביולי 2025
שלח את צוות המשא ומתן לדוחא. ראש הממשלה בנימין נתניהו במכללה הלאומית לשוטרים, יולי 2025 צילום: לשכת העיתונות הממשלתית, מעיין טואף

בסוף השבוע הודיע חמאס כי תגובתו להצעה להפסקת אש בעזה ולהסכם החטופים "ניחנת בחיוביות", והבהיר כי הוא מוכן להתחיל במשא ומתן על יישום ההסכם. במקביל, העביר חמאס למתווכים הקטארים שלוש הסתייגויות שהוא מבקש לדון בהן במסגרת השיחות העקיפות עם ישראל וארצות הברית.

חמאס דורש כי לאחר תחילת הפסקת האש, מערכת חלוקת הסיוע ההומניטרי של האו"ם תחזור לפעול בעזה, וכי הקרן ההומניטרית לעזה, הפועלת בתמיכת ישראל וארצות הברית, לא תהיה חלק ממנגנון הסיוע. בנוסף, דורש חמאס כי צה"ל ייסוג לקווי הגבול שבהם היה לפני קריסת הפסקת האש במרץ האחרון. בשלב זה, ישראל מסרבת לשתי הדרישות הללו.

לפי ההסכם, במהלך 60 ימי הפסקת האש, ישראל וחמאס יקיימו משא ומתן עקיף על תנאים לסיום קבוע של המלחמה. ההצעה הנוכחית קובעת כי ארצות הברית, קטאר ומצרים יתחייבו להאריך את הפסקת האש מעבר לכך, אם יהיה צורך בזמן נוסף לניהול המשא ומתן על סיום הלחימה. חמאס דורש התחייבות חזקה יותר מארצות הברית, שלפיה ישראל לא תוכל לחדש את הלחימה באופן חד צדדי.

עוד באותו נושא: