logo

שגריר של שלום אמיתי: בעדה הדרוזית נפרדו מהסופר סמיח נאטור

13

השייח נאטור, הנחשב לעמוד תווך תרבותי ורוחני בעדה, הלך השבוע לעולמו בגיל 74. כראשון האקדמיים בדליית אל-כרמל, הוא ייסד הוצאת ספרים, חיבר מאות ספרים, מילונים וביוגרפיות בערבית, עברית ואנגלית. אך מעל הכל עמד מפעל חייו - האנציקלופדיה הדרוזית הראשונה בעולם

יואב איתיאל
יואב איתיאל06/09/2020 - 08:26
בווידאו: טקס הנחת אבן הפינה להקמת מרכז מורשת הדרוזיםצילום: מערכת וואלה! NEWS

העדה הדרוזית נפרדה השבוע מעמוד תווך תרבותי, היסטורי ורוחני, הסופר והשייח סמיח נאטור, תושב דליית אל-כרמל. השייח נולד בשנת 1946 בדליית אל-כרמל, ראשון האקדמאים מהכפר הדרוזי. בוגר תואר ראשון בהיסטוריה כללית ומדעי המדינה מהאוניברסיטה העברית בירושלים בשנת 1968. בן 74 היה במותו.

הסופר ייסד בשנת 1971 את הוצאת הספרים "אסיה", הוציא וחיבר מאות ספרים, אנציקלופדיות, מילונים, ביוגרפיות וכתבי עת בשלוש שפות (ערבית, עברית ואנגלית). השתתף באופן תדיר בירידי ספרים בארץ וירידי ספרים בינלאומיים באירופה, בקהיר ובירושלים. בשנת 1989 ייצג את הסופר המצרי נג'יב מחפוד, חתן פרס נובל לספרות ביריד הספרים הבינלאומי בירושלים.

נאטור הקדיש את חייו למילה הכתובה, להעשרת הידע בעולם הערבי ולקידום המורשת וההיסטוריה הדרוזית ופעל רבות לקידום האחווה הבין דתית בארץ ובכל העולם. השיח היה המייסד והעורך של הבטאון העדה הדרוזית "אל עמאמה" שיוצא לאור משנת 1982 ודן בהיסטוריה, החברה והדת הדרוזית ויצא לאור ב-154 גיליונות עד כה המופצים הן בארץ והן בקהילות הדרוזית בעולם.

הסופר הדרוזי סמיח נאטור מדלית אל-כרמל, לצד האנציקלופדיה הדרוזית הכללית הראשונה, שהוציא לאור. 5 בספטמבר 2020
ייצג את העדה ואת מדינת ישראל בכנסים בינלאומיים. השייח סמיח נאטור צילום: אתר רשמי, פורטל הכרמל והצפון

מפעל חייו היה חיבור וכתיבת האנציקלופדיה הדרוזית הראשונה בעולם שיצאה לאור בשנת 2011.

השיח היה שגריר שלום בארגון השלום הבינלאומי משנת 2001 והשתתף וייצג את מדינת ישראל והעדה הדרוזית בכנסים בכל העולם. יצירתו הספרותית של השייח, פועלו הציבורי הנרחב ותרומתו במישור הארצי והבינלאומי להבנה בין-דתית וקידום שמה הטוב של העדה בכל העולם, לא פסק עד יומו האחרון.

נאטור ייצג את העדה ואת מדינת ישראל בכנסים בינלאומיים חשובים ביותר עם ראשי מדינות בעבר ובהווה. תמיד השכיל להיות שגריר של שלום אמיתי תוך טווית קשרי ידידות אישיים עם אנשי רוח ודת וממשל מרחבי העולם.

מועצה מקומית דלית אל כרמל
ראשון האקדמאים במוצעה. דליית אל-כרמל צילום: ראובן קסטרו

השיח פעל רבות להנצחת החללים הדרוזים במסגרת בית יד לבנים לעדה הדרוזית. מפעלי חייו הרבים ובראשן האנציקלופדיה הדרוזית ישמשו נר לרגלי הדורות הבאים, מופת ודוגמה לרוח האחדות לכבוד האדם, לאנושיות, לאמונה באל ולקשר של העדה הדרוזית עם מדינת ישראל וכלל העמים.

ההודעה בדבר מותו של השייח הגיעה ביום שלישי האחרון, והוא מת כתוצאה מדום לב בביתו שבדליית אל-כרמל. הוא הותיר אחריו את אשתו, הסופרת סהאם נאטור, ושישה בנים ובנות.

מאז מותו קיבלה משפחתו אלפי מכתבי תנחומים מהארץ ומהעולם. ספד לו ראש העדה הדרוזית בישראל, חברו לדרך, השייח מואפק טריף.

עוד באותו נושא: