logo

התרגיל חשף: כוחות החירום אינם ערוכים לפיגוע רב נפגעים

28

הכוחות קיימו תרגיל לבדיקת היערכותם לפיגוע כימי; נציב הכבאות התריע: מחסור ב-500 חליפות מיגון ובמנופים גבוהים; כוחות הכיבוי הגיעו באיחור למרות שידעו מראש על התרגיל

ורד כהן-ברזילי13/11/2002 - 18:03
OG חדשות
OG חדשות צילום: מערכת וואלה, וואלה

כוחות הביטחון, ההצלה והחירום קיימו היום במתחם הבורסה ברמת גן תרגיל לבדיקת מידת המוכנות המבצעית שלהם, ושיתוף הפעולה בין כל הגורמים. התרגיל, שהיה הגדול ביותר שנעשה אי פעם בישראל, הוכיח פעם נוספת שכוחת הביטחון אינם ערוכים דיים כדי לטפל באירוע גדול מסוג זה.

התרגיל, שזכה לכינוי "גיבורי התהילה", נערך בהשתתפות כוחות משטרה, מד"א, כיבוי אש, אנשי פיקוד העורף, הרשויות המקומיות, ונציגים ממשרדי איכות הסביבה והבריאות. במהלכו תורגלו תרחישים שונים, ובהם התמודות עם פיגוע טרור רב נפגעים בחומר כימי מסוכן.

למרות שמרבית הבכירים סיכמו את התרגיל בהצלחה, העז נציב הכבאות הראשי, רב טפסר שמעון רומח, לומר בגלוי כי אנשי הכבאות ויתר הגורמים אינם יכולים עדיין להתמודד מול אירוע בו יש 800 נפגעים. הא התריע על ליקויים בציוד, במיגון ובאימונים של אנשיו. "זו הפעם הראשונה שבה אנחנו מתרגלים הפעלה של מנופים ולבישת חליפות מיגון", אמר רומח. הוא ציין כי לכוחות כיבוי האש חסר ציוד מיגון וחליפות, ולצורך התרגיל קיבלו אנשיו חליפות מהמשטרה. לדבריו, לכוחותיו חסרות כ-500 חליפות הצלה כדי להגיע לכוננות מלאה.

רומח התריע עוד על מחסור במנופים. המנופים הגבוהים ביותר שנמצאים בידי כוחות הכיבוי בישראל מתנשאים לגובה של 14 קומות בלבד. במסגרת התרגיל היום השתמשו כוחות הכיבוי וההצלה במנוף הגבוה ביותר בארץ, שמגיע ל-28 קומות, ושייך לקבלן בניה פרטי. בשל כך נערך התרגיל היום בבניין שגובהו 28 קומות בדיוק - "מגדל בית גיבור".

לדברי נציב הכבאות, זמן הרכבת מנוף מסוג זה אורכת כשש שעות. בפיגוע אמיתי, הבאת המנוף למקום האירוע והרכבתו עלולים להימשך זמן רב. המנוף הגבוה ביותר בעולם מתנשא לגובה של 28 קומות, אולם זמן הרכבתו מהיר הרבה יותר מזה הקיים בישראל.

"יש לפנינו עוד עבודה רבה"

ליקוי נוסף שהתגלה בתרגיל היה זמן הגעת כוחות ההצלה למקום, שארכה כחצי שעה מתחילת התרגיל - זאת למרות שכל הצירים המובילים לאזור נחסמו לתנועה. אנשי כיבוי אש היפנו אצבע מאשימה כלפי כוחות המשטרה, וטענו כי אנשיה עיכבו אותם.

השר לביטחון פנים, עוזי לנדאו, שצפה בתרגיל, אמר כי מטרתו להבין "מי החוליה החלשה ומה לא בסדר בהתנהלות כוחות הביטחון". לדבריו, מאז אסון התאומים בארה"ב מקיימת משטרת ישראל סדרת תרגילים שמטרתם להעלות את רמת המוכנות שלה במקרה של פיגוע המוני. לנדאו הדגיש כי במערכת הביטחון מעריכים שהסבירות להתרחשות אירוע כזה אינה גבוהה. "אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שארה"ב תביא לכך שהנשק להשמדה המונית יסולק מעיראק", אמר השר. "אם יהיה עימות לא יפציצו אותנו כל כך מהר". הוא הוסיף כי למדינת ישראל כיום יש יכולת התגוננות שלא היתה בידיה בעבר.

מפכ"ל המשטרה, רב ניצב שלמה אהרונישקי, אמר לסיכום כי התרגיל עבר בהצלחה. "אנחנו נמצאים ברמת מוכנות מאד גבוהה. זה לא סוף ההיערכות, אלא ציון דרך נוסף, יש לפנינו עוד עבודה רבה", הוסיף.