logo

ארדואן הופך לשליט הבלעדי בטורקיה, ובמערב ייאלצו לבלוע בשקט את האכזבה

מפלגת "הצדק והפיתוח" השיבה את כוחה בבחירות, ובכך הופך הנשיא כמעט איזונים או בלמים על מערכת השלטון

מערכת וואלה חדשות02/11/2015 - 02:18
מפלגתו של ארדואן החזירה את הרוב בפרלמנטצילום: עומרי נחמיאס

אחרי שאיבדה את הרוב המוחלט לפני חצי שנה, מפלגת "הצדק והפיתוח" שייסד ארדואן השיבה את כוחה. "לארדואן אין כמעט איזונים או בלמים על מערכת השלטון". מי שיצטרך לקבל את הדברים יהיו מדינות המערב, שמבינות את מערכת האינטרסים עם טורקיה

מפלגת "הצדק והפיתוח" שאותה ייסד נשיא טורקיה רג'פ טייפ ארדואן גרפה אתמול (ראשון) בבחירות הכלליות במדינה את הרוב המוחלט שאיבדה במערכת הבחירות הקודמת לפני חצי שנה. עתה, עם היוודע התוצאות, תוכל המפלגה להקים לבדה קואליציה. "הניצחון של ארדואן מפתיע", אמר פרופ' דרור זאבי, חוקר במחלקה למזרח התיכון באוניברסיטת בן גוריון. "איש לא חזה אותו. רוב הפרשנים סברו שטורקיה תיאלץ שוב להקים ממשלת קואליציה".

פרופ' זאבי מסביר כי "ארדואן לא יצטרך קואליציה. יש לו קרוב ל-50% מהקולות ואולי חבר פרלמנט אחד או שניים יספיקו להקמת ממשלה ללא קואליציה. מהבחינה הזאת, הניצחון גדול". עם זאת, לדבריו של פרופ' זאבי," ארדואן קיווה אולי לניצחון גדול יותר, שיאפשר לו להחליף את שיטת השלטון לנשיאותית מפרלמנטרית, ללא צורך במשאל עם. את זה כנראה, הוא לא יוכל לעשות. זה אומר שפורמלית השיטה תישאר פרלמנטרית, אבל לכל צורך מעשי ארדואן הופך לשליט הבלעדי שאין לו כמעט איזונים או בלמים על מערכת השלטון".

עוד ידיעות בנושא בוואלה! NEWS:
ארדואן על ניצחונו: "העם הטורקי בחר ביציבות וביטחון"
מפלגתו של ארדואן השיגה רוב בפרלמנט, אך לא תוכל לשנות החוקה
כשהחילונים ינהרו לקלפיות: תקוות המערב מפחידה את ארדואן

תומכי מפלגת השלטון בטורקיה חוגגים את תוצאות הבחירות ומחזיקים בתמונתו של הנשיא רג'פ טייפ ארדואן בכיכר באיסטנבול, 1 בנובמבר 2015
חגיגות הניצחון באנקרה, אמש צילום: רויטרס

"המערב יצטרך לקבל את הדברים", טוען פרופ' זאבי, "טורקיה עדיין חברה חשובה מאוד בנאט"ו ואבן יסוד במערך של המערב במזרח התיכון מול דאעש. הרבה מאוד אנשים במערב יצטרכו לבלוע את האכזבה שלהם ולהמשיך להתנהל במערכת יחסים תקינה עם טורקיה. איש לא שמח מזה, הקריאות האוטוקרטיות של ארדואן ידועות לאובמה ולשליטים רבים נוספים במערב. אבל בעניין הבינלאומי מה שמשחק תפקיד זה מערכות האינטרסים, וכאן טורקיה היא שחקן מרכזי".

מנגד, ד"ר אפרת אביב מהמחלקה ללימודי מזרח תיכון באוניברסיטת בר-אילן סבורה כי הניצחון היה צפוי. "יש כאלה שטוענים שניצחונו של ארדואן היה צפוי וכאלה שטוענים שלא ניתן היה לחזות אותו מראש. אני חושבת שניצחונו אכן היה צפוי, אך לא המספרים". לדבריה, "נכון לעכשיו הם העלו את כוחם ב-10%. סקר שערכתי לפני חודש חזה 41% לארדואן ואילו המפלגה הכורדית קיבלו 14%. הם לא ציפו לפחות מזה, אבל נכון לעכשיו הם עברו בקושי את אחוז החסימה". ד"ר אביב טוענת כי התחושות שעולות עם היוודע תוצאות הבחירות מהרחוב מעידות כי גם האזרחים הופתעו מעוצמת הניצחון. "כולם בטורקיה בייאוש מוחלט. אנשים בוכים. הכורדים החלו בהפגנות. גם באירופה החלו הפגנות של כורדים. לפי התגובות הקשות האלו, אני מבינה שלא ציפו להישג כל כך גדול. לא ציפו שהם יעלו את הכוח שלהם בכל כך הרבה. שום סקר לא הראה שהגיעו ל-50%".

ד"ר אביב מנסה להסביר את היום שאחרי, ואולם לדבריה "מאוד קשה להגיד כרגע איך ישפיע ניצחונו של ארדואן על המערב". היא מוסיפה כי ככל הנראה, המצב יישאר כפי שהיה והיא לא רואה איך המערב יושפע מתוצאות אלו. "אני חושבת שדאווטאולו מקבל הרבה ביטחון בתקופה הזאת. אני מניחה שזה יחזק את טורקיה, את המפלגה שבשלטון מבחינת הדרישות שלה מארצות הברית ומאירופה, אבל בסך הכול, הכול ימשיך כפי שהיה. כרגע אני לא רואה שינוי משמעותי. את החוקה הם לא יכולים לשנות, אבל יש להם רוב להקים קואליציה. כרגע יכולים להתנחם בזה".

חגיגות ניצחון בבחירות באנקרה, בירת טורקיה. 1 בנובמבר 2015.
"היד החזקה של ארדואן כלפי הכורדים מצאה חן בעיני האוכלוסייה" צילום: רויטרס

"ארדואן החזיר לעצמו את האמון" הוסיפה ד"ר אביב. "אף אחד לא חושב על דאווטאולו בתור ראש ממשלה, תמיד מדברים על ארדואן. בבחירות הקודמות ביוני כשהוא לא קיבל את מספר המנדטים שהוא חשב שיקבל, זאת הייתה בעצם הצבעת אי אמון לארדואן עצמו. עכשיו הוא קיבל מעל 50%, הוא הצליח להחזיר לעצמו את הכבוד והאמון שאיבד בבחירות האחרונות".

ד"ר אביב התייחסה גם לטענות שהועלו על ידי הכורדים, לפיהם הבחירות היו לא הוגנות. "הרבה מאוד אנשים טוענים שיש זיופים במפלגה, זה דבר שקורה הרבה בטורקיה. יש חשד גם לדברים לא טהורים, אבל לא תמיד יש הוכחות", טענה, "נושא הכורדים צבר תאוצה בטורקיה בתקופה האחרונה, התנגדות מאוד גדולה בקרב החברה הטורקית", מסבירה. "היד החזקה של ארדואן כלפי הכורדים מצאה חן בעיני חלק מהאוכלוסייה ואולי זה מה שעזר לו בבחירות".

"אני לא מצליחה להבין את הקסם של ארדואן"

"מבחינה כלכלית טורקיה עדיין יציבה אבל גם שם יש קרעים ונפילות. קשה לי להצביע על משהו ספציפי שאומר – אוקי ניתן ל-AKP (מפלגת הצדק והפיתוח) את התמיכה שלנו שוב ושוב. יש את הסולידריות של העניין הדתי והאסלאמי, יש את העניין שהם החליפו אליטה, תמכו בדתיים ובעניים, יש גם שוחד בחירות. מעבר לכל זה, אני לא מצליחה להבין את הקסם של ארדואן".

גם ד"ר אביב מתייחסת לעמדת המערב ביחס לתוצאות הבחירות. "לא ראיתי שזה בא להם בתור הפתעה גדולה מידי", היא טוענת ומוסיפה: "אני לא בטוחה שבאירופה חיכו לשינוי". מבחינת ישראל טוענת ד"ר אביב כי הפלסטינים הם אלו שתמכו בארדואן ועל כן ציינו ברמאללה ובמזרח ירושלים את הניצחון בחגיגות. לדבריה, הסיקור התקשורתי בטורקיה הראה שישראל שתקה בעוד הפלסטינים מאוד תומכים. "בנוגע ליחסים עם ישראל כרגע לא צפוי שינוי".

"אני חושבת שהמצב הפנים טורקי לא טוב בכלל", מסכמת ד"ר אביב. "אני לא חושבת שהממשלה הולכת לקראת קדנציה רגועה כמו זאת שהייתה ב-2007. העניין הכורדי מאוד בעיתי בטורקיה ויש מחוזות שלמים שנשלטים על ידי כורדים, ולצבא ולמשטרה קשה להיכנס לשם. מרגיש כמו מיני מלחמת אזרחים - אולי פחות באלימות אבל תפיסות עולם שונות ומנוגדות לחלוטין. ככל שהמפלגה הכורדית קיבלה פחות קולות כך התסכול אצלם התגבר. לארדואן יש הרבה מאוד עם מה להתמודד עכשיו. יש להם אולי ניצחון גדול כרגע, אבל מה שהם עומדים להתמודד איתו לא הולך להיות פשוט בכלל".