logo

האם אפשר להעמיד לדין את החיילים שהשתתפו במחאה?

בצמרת צה"ל מנסים להתמודד עם קמפיין "דוד הנחלאווי" בכמה היבטים: התקשורתי, הערכי – וגם המשפטי. החוק הצבאי אמנם אוסר על "הפגנה הפוגעת במשמעת", אבל איך יזהו את החיילים?

אמיר בוחבוט01/05/2014 - 08:47
בצה"ל הופתעו מהתמיכה בלוחם: "לא מכירים במחאת פייסבוק"צילום: מור שאולי, תמונות גולשים, עריכה: יותם בן-דוד, קריינות: לירון בארי

בצה"ל מנסים בשעות האחרונות להתמודד עם גל המחאה ששטף את הרשת, לאות הזדהות עם "דוד הנחלאווי", לוחם הנח"ל שתועד דורך נשק לעבר נער פלסטיני בחברון. חיילים רבים הצטלמו בחמ"לים, בשטחי אימונים, בבסיסים ובמהלך פעילות ביטחון שוטף עם שלטי תמיכה בחייל, שנידון למאסר לאחר שתקף את מפקדיו. בשעות האחרונות הצטרפו לקמפיין האינטרנטי גם חיילי מילואים. גורמים צבאיים סיפרו כי לשיח בצמרת צה"ל שלושה היבטים: התקשורתי-דוברותי, הערכי-מוסרי והפיקודי-משמעתי.

חיילים תומכים בדוד הנחלאווי
"על פניו, לא מדובר במרד". חיילים בפיקוד העורף שהצטרפו למחאה צילום: צילום מסך

בתחום הדוברותי, בדובר צה"ל ניסו להנמיך את גובה הלהבות בעזרת תגובות "רכות" ולא מתלהמות ונמנעו מהפניית איומים לעבר החיילים, אך לא הצליחו לבלום את התרחבות המחאה – מספר הלייקים של דף הפייסבוק שנפתח לצורך המחאה כבר חצה את רף ה-80 אלף.

בהיבט הערכי, קצין החינוך הראשי תת-אלוף אבנר פז צוק עושה עבודת מטה בתחום השימוש ברשתות החברתיות על ידי חיילים ומפקדים כדי להתמודד עם סוגיות מורכבות הכרוכות בכך. הוא המליץ להתייחס לנעשה ברשת האינטרנט כמו למרחב הציבורי הרגיל.

חייל נח"ל שתועד דורך נשק ומכוון אותו לעבר נער פלסטיני בחברון, אפריל 2014
גם מילואימניקים מפגינים תמיכה. דוד הנחלאווי בתיעוד מחברון צילום: צילום מסך

באשר לתחום המשפטי-משמעתי, גורמים בפרקליטות הצבאית אומרים כי קיימת אי-בהירות ופרשנות רחבה למדי בכל הנוגע למחאת חיילים באינטרנט. "על פניו, לא מדובר במרד, אלא בהבעת עמדה – ולא עמדה פוליטית. זה מהלך לגיטימי בעיניי", אמרה הבוקר לוואלה! חדשות סא"ל (במיל') עו"ד דנה נוף, מומחית למשפט צבאי. "החיילים מזדהים עם החייל ומחזקים את ידיו, אין כאן בעיות של אבטחת מידע. אני לא מכירה פקודה שמתייחסת להבעת עמדה באינטרנט, והם לא היו צריכים לקבל אישור של דובר צה"ל מאחר שלא התראיינו לעיתונות. להבנתי, הם לא הביעו עמדה פוליטית, ולכן אין יכולת להעמיד אותם לדין".

תמונות הזדהות עם דוד הנחלאווי, אפריל 2014
"המפקדים צריכים לבחון מדוע הגענו למצב הזה" צילום: צילום מסך, פייסבוק

עו"ד בני קוזניץ, מומחה למשפט צבאי, הסביר כי חוק השיפוט הצבאי אוסר על "הפגנה הפוגעת במשמעת". לדבריו, "לפי סעיף זה, חייל שעשה דבר המנוגד למשטר, למשמעת או לסדר הטוב בצבא, והתכוון במעשה זה להפגין חוסר כבוד למפקד או הזדהות עם דרישה, תרעומת או טענה של חייל אחר, וכן חייל שנתן יד למעשה כזה, ביצע עבירה. עם זאת, על מנת לנקוט צעד משמעתי כזה או אחר יצטרכו לזהות את החיילים שמקפידים להצטלם ללא מראה פניהם". הוא ציין כי איננו תומך בנקיטת צעדי ענישה נגד המשתתפים במחאה. לדבריו, על פני זה, "המפקדים צריכים לבחון מדוע הגענו למצב הזה שבו חיילים מרגישים שאין להם תמיכה בשטח".

לפניות לכתב אמיר בוחבוט: amirbohbot@walla.com

חיילים תומכים בדוד הנחלאווי
חיילים תומכים בדוד הנחלאווי צילום: צילום מסך
תמונות הזדהות עם דוד הנחלאווי, אפריל 2014
תמונות הזדהות עם דוד הנחלאווי, אפריל 2014 צילום: צילום מסך, מתוך הפייסבוק