logo

"אובמה הורה לפרסם דוח שיצדיק תקיפה בסוריה"

132

לפי רשת סי-בי-אס, המסמך יכלול ראיות לשימוש בנשק כימי מצד אסד, והצדקה משפטית לתקיפה. הדוח - ביומיים הקרובים: ”בבית הלבן אין ויכוח לגבי נחיצות הפעולה”

מערכת וואלה חדשות27/08/2013 - 07:38
קרי: "אסד השתמש בנשק כימי; האחראים ישלמו"צילום: רויטרס, סרטוני חובבים שהועלו לרשת, עריכה: מיכאל ברגמן

התקיפה בסוריה הולכת וקרבה? רשת CBS האמריקנית דיווחה הלילה (שלישי) כי נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הורה ליועציו לביטחון לאומי להכין דוח מפורט שיפורסם בפומבי, ויכלול את הראיות שיצדיקו את הפעולה האמריקנית לאחר הטבח הכימי בסוריה, שכעת נראה כי היא קרובה מתמיד. על פי הדיווח, הדוח יפורסם ביומיים הקרובים, ויכלול גם צידוקים משפטיים, כשדגש מיוחד יינתן להפרות של אמנת ז'נבה.

בשבת כינס אובמה את יועציו בבית הלבן ולאחר ניתוח הראיות מאמין הממשל כי בידיו תיק ראיות "כמעט מושלם", שמפליל את המשטר בסוריה. עוד צוין בדיווח כי לא היה כל ויכוח על כך שדרושה תגובה צבאית לשימוש בנשק הכימי בדמשק.

נושאת המטוסים האמריקאית "ג'ון סי סטניס" מסיירת במיצרי הורמוז, בפתח המפרץ הפרסי, ינואר 2012
הדוח יפורסם בימים הקרובים, התקיפה תגיע בסמוך לכך? נושאת מטוסים אמריקנית צילום: רויטרס

הפרסום מגיע לאחר שאתמול התייחס שר החוץ האמריקני, ג'ון קרי, למתקפה בנשק כימי בסוריה ואמר כי המראות הקשים "צריכים לזעזע את כל בעלי המצפון בעולם". קרי ציין כי הנשיא אובמה טרם החליט כיצד להגיב אך הדגיש בהצהרה בפני עיתונאים: "שלא תהיה טעות – הנשיא אובמה חושב שמי שאחראי למעשים חייב לשאת בתוצאות. אין דבר יותר רציני מזה ואין דבר שמקבל יותר תשומת לב".

זמן קצר אחר כך אמר דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, בתדרוך עיתונאים בוושינגטון כי אובמה דן בפעולות צבאיות אפשריות בעקבות ההסלמה במצב בסוריה. לדבריו, הנשיא האמריקני דן באפשרויות הללו תוך התחשבות באינטרסים ארוכי הטווח של ארצות הברית.

פקחי האו"ם לחקירת הנשק הכימי מראיינים פצועים בכפר מועדמיה מדרום-מערב לבירת סוריה דמשק. 26 באוגוסט 2013
פקחי האו"ם לחקירת הנשק הכימי מראיינים פצועים, אתמול צילום: רויטרס

בתוך כך, הלילה הודיעה מחלקת המדינה כי ארצות הברית ביטלה את הפגישה שתוכננה להתקיים מחר בין גורמים דיפלומטים בכירים מארצות הברית ורוסיה, לאור "הדיונים המתמשכים" בנושא המתקפה הכימית בסוריה. הפגישה תוכננה לעסוק בהכנות לוועידת השלום שמטרתה לסיים את מלחמת האזרחים בסוריה. "נעבוד עם עמיתינו הרוסים כדי לקבוע מועד חדש לפגישה", אמר גורם אמריקני בכיר, והוסיף כי התקיפה הכימית בסוריה המחישה את הצורך "בפיתרון פוליטי יציב" בסוריה. לאחר הודעת וושינגטון, הודיע סגן שר החוץ הרוסי, גנאדי גטילוב, כי רוסיה מצרה על ביטול הפגישה.

בד בבד, דיווח אמש ה"גרדיאן" הבריטי כי מטוסי קרב ואספקה צבאית החלו להגיע לבסיס הצבאי של בריטניה בקפיריסין, כ-150 קילומטרים מחופי סוריה, סימן להיערכות מוגברת לקראת תקיפה צבאית נגד משטר אסד. על פי הדיווח, עדי ראייה סיפרו כי הם ראו במקום מטוסי תובלה מחלונות תא הטייס שלהם, ומטוסי קרב שלהערכתם הגיעו מאירופה על מסכי הרדאר שלהם.

עוד בנושא:
קרי: נעשה שימוש בנשק כימי בסוריה - האחראי ישלם
"ישראל יודעת ב-100% שצבא אסד השתמש בנשק כימי"
לא מחכים לארה"ב: המורדים כבשו עיירה אסטרטגית

עוד באותו נושא: