logo

חסן רוחאני הושבע לנשיא השביעי של איראן

16

רוחאני בן ה-64 נבחר בחודש יוני האחרון ויכהן כנשיאה השביעי של הרפובליקה האיסלאמית. הוא הושבע בטקס עם האייתוללה עלי חמינאי בטהרן ומחר תיערך השבעתו הציבורית

מערכת וואלה חדשות03/08/2013 - 15:10
נשיא איראן הנבחר צעד עם המונים לגינוי ישראל ב"יום קודס"צילום: רויטרס, עריכה: מיכאל ברגמן

נשיאה הנבחר של איראן חסן רוחאני הושבע אחר הצהריים (שבת) לתפקידו. רוחאני, נשיאה השביעי של איראן, הושבע בטקס עם המנהיג העליון של איראן אייתוללה עלי חמינאי בטהרן. בכך סיים באופן רשמי את כהונתו של מחמוד אחמדינג'אד. השבעתו הציבורית של רוחאני תתקיים מחר. אמש נאם רוחאני ב"יום קודס" בהתייחסו לכיבוש באדמות הפלסטיניות, ואמר: "יש פצע עתיק בגופו של העולם האיסלאמי".

נשיא איראן חסן רוחאני. אוגוסט 2013
מימין לשמאל: הנשיא לשעבר רפסנג'אני, הנשיא הנכנס רוחאני, המנהיג העליון חמינאי, והנשיא היוצא אחמדינג'אד צילום: אתר רשמי

רוחאני בן ה-64 נבחר באמצע חודש יוני לנשיא, להפתעת רבים. במשך 16 שנה שימש מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי ומתוקף תפקידו ניהל בתחילת העשור הקודם את המשא ומתן בנושא הגרעין מול שש המעצמות. בהקשר זה הוא תקף את הממשלה היוצאת, כשהודיע על התמודדותו לנשיאות, אמר כי איראן זקוקה לתפיסה חדשה שאיננה מבוססת על מאבקים פנימיים, על חוסר עקביות ועל שחיקה של יכולות המדינה, אלא על התלכדות, אחדות והזרמת "אנשים טובים" לזרועות השלטון.

"יום זיכרון למוסלמים מול עושק הכיבוש"

רוחאני הצטרף לתהלוכה המרכזית בטהרן לציון "יום קודס" שצוין אתמול בעולם המוסלמי. בשיחה עם עיתונאים אמר: "יש פצע עתיק בגופו של העולם האיסלאמי שקיים בצל הכיבוש של האדמה הקדושה של פלסטין ושל ירושלים היקרה. והיום הזה הוא למעשה תזכורת למאמינים האיסלאמיים על הזכות ההיסטורית הזאת".

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הגיב לדבריו של רוחאני, ואמר כי פרצופו האמתי נחשף מוקדם מהצפוי. "גם אם ימהרו עכשיו להכחיש את דבריו - זה מה שהאיש חושב וזאת תכנית הפעולה של המשטר האיראני. הדברים האלה של הנשיא רוחאני צריכים להעיר את העולם מהאשליה שחלקו מצוי בה מאז הבחירות באיראן". לדבריו, הנשיא שם אולי השתנה, אבל מטרת המשטר לא השתנתה - להשיג נשק גרעיני כדי לאיים על ישראל, על המזרח התיכון ועל שלום וביטחון העולם כולו. "אסור שלמדינה שמאיימת להשמיד את מדינת ישראל יהיה נשק להשמדה המונית", הדגיש.

בנימין נתניהו בהצהרה לעיתונות בעקבות החלטת האיחוד האירופי להכניס את הזרוע הצבאית של חיזבאללה לרשימת ארגוני הטרור. יולי 2013
"הדברים האלה של הנשיא רוחאני צריכים להעיר את העולם מהאשליה שחלקו מצוי בה מאז הבחירות באיראן". נתניהו צילום: לשכת העיתונות הממשלתית, קובי גדעון

מאות אלפי בני אדם באיראן ובקהילות מוסלמיות אחרות בעולם משתתפים בעצרות השונות לציון "יום ירושלים הבינלאומי", או בשמו העממי "יום קודס", מסורת שהנהיג האייתוללה חומייני לאחר המהפכה האיראנית, ביום השישי האחרון של חודש הרמדאן. אירועי "יום קודס" מתאפיינים בכל שנה בעצרות הזדהות המוניות ברחבי איראן ובקהילות מוסלמיות אחרות בעולם, וכן בנאומים חריפים בגנותה של ישראל.

עוד באותו נושא:
הנשיא שרצה להביא את המשיח לאיראן
רוחאני על ישראל: "פצע בבטן האיסלאם שיש להעלים"
חמינאי דחה מינויי רוחאני לשרי ההגנה והמודיעין

עוד באותו נושא: