logo

אורחים בלתי צפויים בעמק החולה: ברבורים מזמרים

10

לא מפסיקים לברבר: לאחר עשור בו לא נצפו בישראל והעדיפו ארצות כמו סקנדינביה, תשעה ברבורים שרים באו לקנן השבוע בעמק החולה. שמם ניתן להם בשל "קולות הניצחון" שהם משמיעים מגרונם

קובי דוד06/12/2011 - 12:55
להקה של תשעה ברבורים שרים נדירים, שהגיעו מצפון אירופה, נחתו בישראל, דצמבר 2011
להקה של תשעה ברבורים שרים נדירים, שהגיעו מצפון אירופה, נחתו בישראל, דצמבר 2011צילום: יח"צ - חד פעמי

לעמק החולה הגיעו אורחים שלא נראו כבר עשור: להקה של תשעה ברבורים "שרים" הגיעו לקנן בשדות החקלאיים בצפון עמק החולה, וגרמו להתרגשות רבה באזור. מדובר בעוף מים גדול ונדיר, שמקנן במהלך השנה במדינות קרות כמו סקנדינביה, אנגליה ופולין.

להקה של תשעה ברבורים שרים נדירים, שהגיעו מצפון אירופה, נחתו בישראל, דצמבר 2011
להקה של תשעה ברבורים שרים נדירים, שהגיעו מצפון אירופה, נחתו בישראל, דצמבר 2011 צילום: יח"צ - חד פעמי

הברבורים נצפו לראשונה על ידי חקלאי מעמק החולה, שיצא בתחילת השבוע לעבודה בשדה, ולפתע הבחין ביצורים הלבנים והמכונפים. הוא הזעיק את אנשי החברה להגנת הטבע, שנדהמו לגלות כי מדובר באותם ברבורים שרים, שלא ביקרו בארץ כבר שנים רבות.

להקה של תשעה ברבורים שרים נדירים, שהגיעו מצפון אירופה, נחתו בישראל, דצמבר 2011
נקראים "ברבורים שרים" בשל הקולות שהם משמיעים בעת הקינון צילום: יח"צ - חד פעמי, דרור גלילי

משקלם של הברבורים נע בין 13 ל-15 קילוגרמים. הם ניזונים מצמחי מים ומעשב יבשתי. השם ניתן להם בשל הקולות שהם משמיעים בעת הקינון. הקולות משמשים בדרך כלל לחיזור בין שני המינים, או לחיזוק הקשר בין העופות הצעירים לבוגרים יותר. הברבורים באו לעמק החולה בתזמון מצוין – בימים אלה נערך בעמק פסטיבל "חורף של ציפורים" אליו התנקזו ציפורים מכל העולם, וחובבי צפרות מכל הארץ.

מנהל מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע, דן אלון, אמר כי "זו חוויה יוצאת דופן להבחין באותם ברבורים מקננים ומשמיעים קולות ייחודים, שמזכירים קולות של ניצחון". לדבריו, הצפרים מקווים שהברבורים "ימשיכו לקנן בשדות החקלאיים של עמק החולה עוד זמן רב".

גם בחודש שעבר הורגשה תכונה רבה בעמק החולה, בו אותרו שתי צפרדעים נדירות, מסוג ע?ג?ל??ש?ו?ן ש??חו?ר-ג??חו?ן. רק שלוש צפרדעים מסוגן נצפו בארץ מאז שנות ה-40. בשל הגילוי, הוסר סוג הצפרדע הנדיר מרשימת ההכחדה של בעלי החיים הנדירים.

עוד באותו נושא: